Skip to main content

Υπερδνειστερία: «Απόπειρα δολοφονίας» αξιωματούχων, λέει η Μόσχα- «Προβοκάτσια» απαντάει το Κίεβο

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι «προετοιμάζει εισβολή στην Υπερδνειστερία» και απειλεί ότι θα απαντήσει.

Οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας ( αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας) υποστήριξαν την Πέμπτη ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ηγέτη της περιοχής Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Κάνοντας λόγο για «απόπειρα δολοφονίας κατά πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων» του φιλορωσικού αυτονομιστικού θύλακα της Μολδαβίας, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, επιρρίπτουν την ευθύνη για την «επίθεση» στο Κίεβο και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (SBU).

«Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ενημερώνει για την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης. Κατόπιν οδηγιών της υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, προετοιμαζόταν έγκλημα εναντίον ορισμένων αξιωματούχων. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η επικείμενη απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Υπερδνειστερίας χαρακτηρίζεται ως προετοιμασία για τρομοκρατική επίθεση. Ο εισαγγελέας της Υπερδνειστερίας είπε ότι η SBU προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Τιρασπόλ (πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας )», συνέχισε το TASS.

Από την πλευρά τους οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) απέρριψαν τις κατηγορίες και έκαναν λόγο για «ενορχηστρωμένη προβοκάτσια» του Κρεμλίνου.  «Κάθε δήλωση (…) της ψεύτικης “Λαϊκής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας” σε σχέση με την συμμετοχή της SBU στην προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά προβοκάτσια που έχει ενορχηστρωθεί από το Κρεμλίνο», ανέφεραν στο Telegram.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν οι αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας έχουν προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους, σημειώνει το Reuters μεταδίδοντας την είδηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία είναι μια κυρίως ρωσόφωνη περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Αποχώρησε από τον έλεγχο της Μολδαβίας το 1990, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και εξαρτάται από τη ρωσική υποστήριξη. Η εξάρτηση από τη Μόσχα και η γεωγραφική της θέση κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας αποτελούν συνεχή πηγή ανησυχίας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή.

Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι «προετοιμάζει εισβολή στην Υπερδνειστερία» και απειλεί ότι θα απαντήσει. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι «έχει διαπιστώσει την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και όπλων» κοντά στον φιλορωσικό αυτονομιστικό θύλακα και ότι «φοβάται ότι το ρωσικό στρατιωτικό σώμα» που η Ρωσία έχει αναπτύξει στο έδαφος αυτό που αποσχίσθηκε από την Μολδαβία αντιμετωπίζει «απευθείας απειλή».

Η φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Μολδαβίας προειδοποιεί επίσης τις τελευταίες εβδομάδες για σχέδια της Μόσχας για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας μέσω της πρόκλησης ταραχών, ενεργειών σαμποτάζ, επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτιρίων και σύλληψης ομήρων.