Skip to main content

Κρεμλίνο: Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Dr. Evil οργάνωσε την επίθεση στους Nord Stream

«Αμφιβάλουμε ότι η επίθεση έγινε χωρίς τη στήριξη κάποιου κράτους».

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, έξι μήνες μετά το περιστατικό. Ωστόσο, οι εξελίξεις για το σαμποτάζ πέρασαν σε νέα φάση μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Times», ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών φέρεται να είναι Ουκρανός πολίτης, που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Αίσθηση είχε προκαλέσει επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», το οποίο επικαλούνταν Αμερικανούς αξιωματούχους. Το δημοσίευμα απέδιδε το σαμποτάζ σε φιλοουκρανική ομάδα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη ομάδα δεν ενήργησε με εντολή της κυβέρνησης του Κιέβου.

Πώς σχολιάζει όμως η Μόσχα;  Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αμφιβάλει πως οι επιθέσεις εναντίον των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο διαπράχθηκαν χωρίς τη στήριξη κάποιου κράτους.

«Σε ό,τι αφορά την ουκρανική προσέγγιση, ξέρετε, είναι δύσκολο να πιστέψουμε την ιδέα ότι κάποιος δρ. Κακός (Dr. Evil) οργάνωσε (την επίθεση). Ήταν ένα δύσκολο έργο για το οποίο θα ήταν ικανή μόνο μια καλά οργανωμένη ειδική, κρατική υπηρεσία. Και υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές στον κόσμο μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ρήγμα στους τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική.

Ερευνητές από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία διεξάγουν αυτή την περίοδο ξεχωριστές έρευνες.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη και διαφανή έρευνα, συνεχίζουμε να ζητάμε να μας επιτραπεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την έρευνα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Είναι απαραίτητο να ταυτοποιηθεί ποιος εκτέλεσε και ποιος έδωσε εντολή (για την επίθεση). Η διάπραξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον ενός τμήματος κρίσιμης διεθνούς ενεργειακής υποδομής θέτει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα απέρριψε την «παράλογη υπόθεση» ότι η ίδια η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση εναντίον των υποδομών της.