Skip to main content

EBRD: Έως και 1,5 δισ. ευρώ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

REUTERS/Stoyan Nenov

Η EBRD σχεδιάζει «να υποστηρίξει την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την επανένταξη της οικονομίας της περιοχής» προκειμένου να διατηρηθούν «τα μέσα διαβίωσης και οι θέσεις εργασίας στις πληγείσες πόλεις», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεσμεύθηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα.

Το πακέτο της EBRD περιλαμβάνει 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές προς τις τοπικές τράπεζες για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που επλήγησαν άμεσα από τους σεισμούς. Θα παράσχει επίσης χρηματοδότηση και συμβουλές για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ανοικοδόμηση των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών συνδέσεων με την υπόλοιπη χώρα.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι άμεσες υλικές ζημιές στην περιοχή ανέρχονται συνολικά σε περίπου 34 δισ. δολάρια, ενώ το κόστος της ανοικοδόμησης μπορεί να είναι διπλάσιο. Μόνον οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία «ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια» (94,7 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με συνοπτικό υπολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

naftemporiki.gr