Skip to main content

Πολωνία: Οργή για την αυτοκτονία γιου βουλευτή της αντιπολίτευσης

Αυτοκτόνησε μετά από αναφορά του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, που οδήγησε στην αναγνώρισή του ως θύμα παιδόφιλου.

Πυρά δέχεται το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας για τον θάνατο του 15χρονου γιου βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από αναφορά που έγινε σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, μέσω της οποίας αναγνωρίστηκε ως θύμα παιδόφιλου.

Το πολωνικό κοινοβούλιο τήρησε την Τρίτη ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια της κηδείας του 15χρονου Mikolaj Filiks. Η μητέρα του, Magdalena Filiks, βουλευτής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας, Πλατφόρμα των Πολιτών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πέθανε τον Φεβρουάριο.

Ο 15χρονος αφαίρεσε τη ζωή του λίγες εβδομάδες μετά από την αναφορά που έγινε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio σχετικά με καταδικασθέντα παιδόφιλο. Το ρεπορτάζ αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα θύματα που «φωτογράφιζαν» τον Filiks.

Η ιστορία, που έχει καλυφθεί εκτενώς από υπόλοιπα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει σάλο στην Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ του Polskie Radio, που οδήγησε στην αναγνώριση του 15χρονου Mikolaj Filiks ως θύμα παιδόφιλου, ο δράσης εμφανίζεται να είναι πρώην μέλος της Πλατφόρμας των Πολιτών και υποψήφιος για τις εκλογές, όπως και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μάλιστα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι το κυβερνών κόμμα ενορχήστρωσε την ιστορία για να την εκμεταλλευθεί πολιτικά, κάτι που το καθιστά τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνο για τον θάνατο του εφήβου.

Το PiS, το οποίο αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές φέτος, ελέγχει αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας και έχει κάνει εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των LGBT, υπενθυμίζει ο Guardian. Οι υποστηρικτές του του PiS, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι η αρχική καταδίκη συγκαλύφθηκε σκόπιμα από την Πλατφόρμα των Πολιτών.

naftemporiki.gr