Skip to main content

Γαλλία: «Ιστορική ημέρα» κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για τις συντάξεις

REUTERS/Stephane Mahe

Πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές περιμένουν τα συνδικάτα

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία σήμερα, με τη χώρα να παραλύει, καθώς τα συνδικάτα διαμηνύουν πως θα «μπλοκάρουν τελείως την οικονομία της χώρας», εάν η κυβέρνηση Μακρόν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αυτή την Τρίτη, η έκτη ημέρα κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι «ιστορική», καθώς η αναμενόμενη συμμετοχή σε όλους τους τομείς είναι μεγάλη. Το κείμενο συζητείται επί του παρόντος στη Γερουσία και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Παραλύει την Τρίτη η Γαλλία για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις

Για να προσπαθήσουν να κάμψουν τον Εμανουέλ Μακρόν, την κυβέρνηση ή, ελλείψει αυτού, την πλειοψηφία των βουλευτών, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους τομείς, από τις δημόσιες μεταφορές μέχρι την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων και της ενέργειας. Πολυάριθμες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε όλη τη Γαλλία.

Οι επικεφαλής των κυριότερων συνδικάτων δήλωσαν την Τρίτη ότι αναμένουν «περισσότερους από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές» για την έκτη ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως είπαν, σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας φάσης» του κοινωνικού κινήματος.

«Νομίζω ότι σήμερα θα βγάλουμε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους», δήλωσε ο Frédéric Souillot, γενικός γραμματέας της Force Ouvrière στο RTL. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Laurent Berger, ο οποίος ελπίζει επίσης να ξεπεράσει το ρεκόρ της 31ης Ιανουαρίου (1,27 εκατομμύρια συμμετέχοντες σύμφωνα με τις αρχές, 2,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές).

«Από τους 296 φορείς που αναρτήθηκαν σήμερα το πρωί, το 64% απεργούσαν στις εγκαταστάσεις μας», ενημερώνει η TotalEnergies την Τρίτη. Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος ανέφερε ότι οι αποστολές από τα διυλιστήρια έχουν μπλοκαριστεί, αλλά ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια καυσίμων.

naftemporiki.gr