Skip to main content

Πρώτη παρέμβαση Χαμενεΐ για τις δηλητηριάσεις κοριτσιών στο Ιράν: «Μεγάλο έγκλημα» που δεν μπορεί να αγνοηθεί

«Οι δράστες αυτού του εγκλήματος θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά χωρίς έλεος»

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους αξιωματούχους να «ασχοληθούν σοβαρά» με τις υποθέσεις ύποπτων δηλητηριάσεων σε σχολεία κοριτσιών σε όλη τη χώρα, οι οποίες άφησαν εκατοντάδες μαθήτριες να νοσηλευτούν και προκάλεσαν εθνική (και διεθνή) οργή.

Μιλώντας για πρώτη φορά αντιδρώντας στη σωρεία των περιστατικών, ο επικεφαλής του ιρανικού κράτους είπε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο έγκλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Οι δράστες αυτού του εγκλήματος θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά χωρίς έλεος, εάν αποδειχθούν οι δηλητηριάσεις», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε δήλωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα.

Ιράν: Οι γονείς διαμαρτύρονται για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών

Οι μαζικές ασθένειες σε σχολεία κυρίως κοριτσιών αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, προκαλώντας νέες διαμαρτυρίες μήνες μετά την εξέγερση που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής αντιφατικές αναφορές για το τι συνέβη, με έναν ανώτερο αξιωματούχο να επιβεβαιώνει την περασμένη εβδομάδα ότι «χημικά» είχαν διασκορπιστεί σκόπιμα στα σχολεία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι οι επίσημες έρευνες δεν έχουν ακόμη καθορίσει την αιτία.

Σε κανέναν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν δώσει αντιφατικές αναφορές για συλλήψεις.

Δεκάδες ακόμη σχολεία έχουν πληγεί από το Σαββατοκύριακο από την παρουσία, όπως δήλωσαν οι μαθητές, κάποιου είδους αερίου με έντονη οσμή, που οδηγεί σε δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία και εμετό.

Τα κρούσματα ακολούθησαν τη θανατηφόρα καταστολή από το κράτος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν νεαρές γυναίκες και μαθήτριες, οι οποίες ζητούσαν τον τερματισμό του ανδροκρατούμενου ισλαμικού συστήματος που κυβερνά τη χώρα.

Πηγή: Bloomberg