Skip to main content

Οι 5 καλύτερες χώρες για εργαζόμενους γονείς

Η Ισλανδία θεωρείται μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους γονείς.

Το «επάγγελμα» γονιός θεωρείται από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά, και οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται αρκετή βοήθεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα διπλά τους καθήκοντα. Κάποιες χώρες όμως τα καταφέρνουν (πολύ) καλύτερα στην προσπάθεια να τους υποστηρίξουν.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, θεωρείται μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους γονείς, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές των κρατών επηρεάζουν την ποιότητα της παιδικής φροντίδας αλλά και κατά πόσο είναι οικονομικά προσιτή για τους εργαζόμενους γονείς.

Τι κάνει επομένως καλά η Ισλανδία; Ξοδεύει υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ της —σχεδόν 1,8%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)— στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα, σημειώνει το Bloomberg.

Έτσι η παιδική φροντίδα γίνεται σχετικά προσιτή στην Ισλανδία, μια χώρα όπου οι γονείς ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 5% των αποδοχών τους στη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ δαπανούν μόλις το 0,3% του ΑΕΠ τους για την προσχολική εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών και οι γονείς των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν περίπου το 19% των αποδοχών τους στην παιδική φροντίδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση καταλήγει σε αυτές τις πέντε χώρες που προσπαθούν να ελαφρύνουν την οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους γονείς:

  • Ισλανδία
  • Εσθονία
  • Γερμανία
  • Καναδάς
  • Νέα Ζηλανδία

naftemporiki.gr