Skip to main content

Εσθονία: Νίκη για την Κάγια Κάλας στις εκλογές

REUTERS/Janis Laizans

Τη δεύτερη θέση στις εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE.

Νέο κοινοβούλιο εξέλεξαν οι πολίτες στην Εσθονία, με το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

Στις εκλογές συμμετείχαν εννέα κόμματα. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή ήταν 63,7%. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, κάτι που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2005 — η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιτράπηκε κάτι τέτοιο. Πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Άλαρ Καρίς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή.

Το 25% των Εσθονών έχει ρωσικές ρίζες κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τον διάλογο για άβολα ζητήματα, από το εάν θα πρέπει να παραδίδονται μαθήματα στα ρωσικά στα σχολεία ως το πώς θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της χώρας.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων, το κόμμα της Κάλας κερδίζει το 31,6%, ακολουθούμενο από το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα EKRE με 16,1%, ποσοστό που αναδεικνύει τις ανησυχίες ορισμένων ψηφοφόρων για το αυξανόμενο κόστος ζωής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Κόμμα του Κέντρου κερδίζει το 14,7%.

Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σημαίνει πως η Κάλας θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Η παράταξή της αναμένεται να εξασφαλίσει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, τρεις περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2019.

Στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ισάμα («Πατρίδα»), που κερδίζουν αντίστοιχα 9 και 8 έδρες.

Τη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Κόμμα του Κέντρου (16). Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 ήταν ο απρόσμενος κερδισμένος της βραδιάς (14 έδρες): θα αντιπροσωπευτεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η ίδια η Κάλας κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η νέα «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης

Η Κάγια Κάλας ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στη χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, και πρακτικά εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.

Ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ως τώρα η 45χρονη —η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας— δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους εταίρους που έχει ήδη, ή εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ