Skip to main content

Ουκρανία:« Ένοπλοι που πολεμούν το καθεστώς του Πούτιν» οι «τρομοκράτες»

Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS

Σε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ένοπλοι άνδρες που αυτοαποκαλούνται "Σώμα Ρώσων Εθελοντών" δήλωσαν πως διέσχισαν τα σύνορα για να πολεμήσουν το "καταραμένο καθεστώς του Πούτιν και του Κρεμλίνου" όπως το αποκάλεσαν.

«Δεν θα καταφέρουν τίποτε. Θα τους συντρίψουμε», ανέφερε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν  υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χτυπήθηκε από “τρομοκρατική επίθεση” από «σαμποτέρ» στη νότια περιοχή Μπριάνσκ που συνορεύει με την Ουκρανία. 

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πούτιν κατηγόρησε την ομάδα ότι άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, μεταξύ των οποίων παιδιά. Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ Αλεξάντερ Μπογκομάζ δήλωσε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκε ένα εντεκάχρονο παιδί.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε αρχικά ότι ο στρατός και η FSB προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν “μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών” που είχαν διασχίσει τα σύνορα.

Η FSB αργότερα είπε ότι η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ενώ έκανε λόγο για ανακάλυψη μεγάλου αριθμού εκρηκτικών μηχανισμών.

Καμία αναφορά δεν έκανε για τις πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με τα οποία συνελήφθησαν όμηροι.

Σε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ένοπλοι άνδρες που αυτοαποκαλούνται “Σώμα Ρώσων Εθελοντών” δήλωσαν πως διέσχισαν τα σύνορα για να πολεμήσουν το “καταραμένο καθεστώς του Πούτιν και του Κρεμλίνου” όπως το αποκάλεσαν.

Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους Ρώσους “απελευθερωτές”, οι ένοπλοι κάλεσαν τους Ρώσους να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν εναντίον των αρχών. Είπαν ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων.

Το Reuters δεν είναι προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα προσδιορίσουν ποιος έφερε την ευθύνη και πως ο Πούτιν ενημερωνόταν από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την κατάσταση.

Κίεβο: «Προβοκάτσια»

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε στο Twitter: “Η ιστορία για ουκρανική ομάδα σαμποτάζ στη ΡΟ (Ρωσική Ομοσπονδία) είναι κλασική σκόπιμη πρόκληση”.

Ο Ποντολιάκ είπε πως η Ρωσία “θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου”.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών άφησε να εννοηθεί πως η επινόηση της ομάδας σαμποτέρ είναι μια ένδειξη της εσωτερικής διαμάχης στο εσωτερικό της Ρωσίας.

“Είναι άνθρωποι που με όπλα στα χέρια πολεμούν το καθεστώς του Πούτιν και εκείνους που το υποστηρίζουν… Ίσως οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ξυπνάνε, να αντιλαμβάνονται κάτι και να λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα”, δήλωσε ο Αντρίι Γιούσοφ στο ουκρανικό μέσο Hromadske.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν χθες Τετάρτη πως η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με drones στην Ουκρανία από την περιοχή Μπριάνσκ, που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας και είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο σε σχέση με άλλα σημεία εκτόξευσης.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει Ουκρανούς σαμποτέρ ότι εισέδυσαν στο Μπριάνσκ και άλλοτε. Τον Δεκέμβριο, η FSB ανέφερε πως μια τετραμελής ουκρανική “ομάδα σαμποτέρ” “εξουδετερώθηκε” ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στην περιοχή.

Ο Πούτιν προέτρεψε την FSB αυτή την εβδομάδα να εντείνει τα μέτρα κατά της κατασκοπείας και αυτών που χαρακτήρισε τρομοκρατικές απειλές από την Ουκρανία και τη Δύση.

“Αποστολή σας είναι να υψώσετε εμπόδια στον δρόμο ομάδων σαμποτέρ, να σταματήσετε τις προσπάθειες παράνομης μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία”, δήλωσε σε ομιλία του προχθές Τρίτη.