Skip to main content

Παραμένει στο SPD ο Γκέρχαρντ Σρέντερ παρά τις αντιδράσεις

Κατά την περίοδο της καγκελαρίας του, ο Σρέντερ καλλιέργησε την στενή του σχέση με την Ρωσία και τον Πούτιν

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως αποφάσισε σήμερα κομματική επιτροπή διαιτησίας.

Ο 78χρονος Σρέντερ δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα του κόμματος, αποφάσισε η επιτροπή, επικυρώνοντας σχετική απόφαση η οποία ελήφθη τον Αύγουστο έπειτα από την εκκίνηση διαδικασίας από τοπική οργάνωση του SPD για την απομάκρυνσή του.

Για την απόφαση μπορεί να γίνει έφεση από την ομοσπονδιακή επιτροπή διαιτησίας στην οποία συμμετέχει και ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αλλά πηγές του SPD θεωρούν ότι η διαδικασία δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να καρποφορήσει.

Οι διαδικασίες αυτές για την εκδίωξη του Σρέντερ από το SPD έχουν ξεκινήσει λόγω των προνομιακών του σχέσεων με τη Μόσχα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον περασμένο χρόνο, έπειτα από διαδικασία που κινήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, ο Σρέντερ έχασε το προνόμιο διατήρησης γραφείου στην Bundestag.

Ως καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005( εργάσθηκε για να ενισχύσει την «στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Βερολίνο και την Μόσχα και δεν δίστασε να περιγράψει τον Πούτιν ως «άψογο δημοκράτη». Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, ο Σρέντερ ανέλαβε διευθυντική θέση στην κοινοπραξία Nord Stream για να συνεχίσει έκτοτε την καριέρα που θα τον οδηγήσει μέχρι την προεδρία Επιτροπής Μετόχων του αγωγού Nord Stream 1, την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom και την διεύθυνση του Εποπτικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρίας ενέργειας Rosneft.

Τον Ιούλιο, ταξίδεψε στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και επέστρεψε για να δηλώσει ότι η Ρωσία επιθυμεί επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του Σρέντερ «αηδιαστική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ