Skip to main content

Der Spiegel: Drones- καμικάζι «made in China» στη Ρωσία

REUTERS

Τι αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική κατασκευάστρια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology για τη μαζική παραγωγή drones «καμικάζι» για τη Ρωσία. Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Der Spiegel που δημοσιεύεται στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

Η Bingo φέρεται να συμφώνησε να κατασκευάσει και να δοκιμάσει 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ZT-180 πριν τα παραδώσει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας έως τον Απρίλιο του 2023. Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ZT-180 είναι ικανό να φέρει εκρηκτικές ύλες βάρους μεταξύ 35 και 50 κιλών.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου εναέριου αεροσκάφους θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με αυτόν του ιρανικού drone-καμικάζι Shaheed 136. Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει εκατοντάδες από αυτά στις επιθέσεις του στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποίησαν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσουν κτίρια και κρίσιμες υποδομές.

Παράλληλα, η Bingo φέρεται να σχεδιάζει να παραδώσει εξαρτήματα και τεχνογνωσία στη Ρωσία, ώστε η χώρα να μπορεί να παράγει από μόνη της περίπου 100 drones το μήνα.

«Η Κίνα προφανώς σχεδίαζε ήδη από πέρυσι να παράσχει στον ρωσικό στρατό πολύ πιο ουσιαστική υποστήριξη από ό,τι ήταν γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Der Spiegel, εταιρείες υπό τον έλεγχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας είχαν προγραμματίσει να παραδώσουν ανταλλακτικά για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU-27 και άλλα μοντέλα», συνεχίζει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται να διαμορφωθούν τα έγγραφα αποστολής ώστε τα εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη να φαίνονται ως ανταλλακτικά για την πολιτική αεροπορία.

Οι αποκαλύψεις δημιουργούν μια νέα επείγουσα ανάγκη στη συζήτηση σχετικά με την πιθανή κινεζική στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι

Πώς σχολιάζει το Πεκίνο

Όταν το Spiegel ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε άμεσα πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Bingo, ωστόσο τόνισε πως «οι ΗΠΑ είναι η χώρα προέλευσης του περισσότερου οπλισμού που χρησιμοποιείται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία».

Μολαταύτα, συνέχισε, οι Αμερικανοί «λένε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως η Κίνα μπορεί να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία. Πρόκειται για γνωστό ελιγμό», ανέφερε το ΥΠΕΞ, η απάντηση του οποίου μεταφέρθηκε στο Σπίγκελ από την κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας επανήλθε σήμερα ερωτηθείς σχετικά με το ρεπορτάζ του περιοδικού. «Υπάρχει μεγάλος όγκος παραπληροφόρησης που διασπείρεται για το θέμα αυτό», είπε ο Ουάνγκ Ουενμπίν. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το ποιος τη διακινεί», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτή την εβδομάδα την Κίνα πως σκοπεύουν να προμηθεύσουν με όπλα τη Ρωσία για να υποστηρίξουν την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που διέψευσε το Πεκίνο. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάλεσε να μην καλλιεργούνται «ψευδαισθήσεις» για την Κίνα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει μέχρι σήμερα την εισβολή της Ρωσίας. Τόνισε επίσης πως έχει διαμηνύσει στην κινεζική κυβέρνηση ότι εάν προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, το Βερολίνο και η ΕΕ θα το θεωρήσει «απαράδεκτο» και θα υπάρξουν συνέπειες, μήνυμα ταυτόσημο με εκείνο του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά το Spiegel, άλλη βιομηχανία ελεγχόμενη από τον κινεζικό στρατό είναι πιθανό να προμηθεύσει τη Μόσχα με ανταλλακτικά για τα καταδιωκτικά Σουχόι Su-27.