Skip to main content

Kommersant: Στη Μόσχα ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης για συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία

REUTERS/Wolfgang Rattay

Στόχος του ταξιδιού είναι «να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος»

Στη Μόσχα έφθασε για συνομιλίες σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant. Όπως γράφει η εφημερίδα «ο κύριος λόγος του ταξιδιού του είναι να αυξηθεί ο ρόλος του Πεκίνου στη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος».

Στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ουάνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες με την «υστερική» συμπεριφορά τους. Ο Ουάνγκ επανέλαβε την έκκληση για διάλογο και πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες «να σκεφθούν με ηρεμία» πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος. Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως υπάρχουν «μερικές δυνάμεις που φαίνεται ότι δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματέυσεις ούτε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», χωρίς πάντως να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε χθες πως το Πεκίνο σκέπτεται να παράσχει «όπλα» στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για «συνέπειες» σε περίπτωση που η Κίνα προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία ή τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters