Skip to main content

Η Κίνα θέλει νέα ώθηση στις σχέσεις με τη Γερμανία και την Ε.Ε.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα θέλει να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της με τη Γερμανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να επαναλάβει πλήρως τις ανταλλαγές με τη Γερμανία και την Ευρώπη σε διάφορους τομείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από τη γερμανική πλευρά για τη συνάντηση.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στο Μόναχο.

Σύμφωνα με κινεζικές πληροφορίες, ο Γι αντάλλαξε απόψεις και με Γερμανούς πολιτικούς για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Και οι δύο χώρες θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων» , είπε ο κινέζος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι «πάντα στο πλευρό της ειρήνης». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η Γερμανία θα παίξει «ένα εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί για «εθισμό»

Την ίδια ώρα πάντως , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για την υπερβολική εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από αυταρχικά κράτη – και αναφέρθηκε ρητά στο Πεκίνο. «Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια . «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία», υποστήριξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Δύση δεν πρέπει να εξαρτάται υπερβολικά από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες, να αποφεύγει να εξάγει σημαντικές τεχνολογίες και να «προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές στο εσωτερικό». Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ , «τα οικονομικά μας συμφέροντα δεν μπορούν να υπερισχύουν των συμφερόντων μας για την ασφάλεια».