Skip to main content

Βρετανία: Οι νοσηλευτές θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για μισθολογικές αυξήσεις

REUTERS/Peter Nicholls/Φωτ. αρχείου

Η Βρετανία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Βρετανών νοσηλευτών, καθώς προαναγγέλλουν νέες με μεγαλύτερη διάρκεια για τον επόμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters. Στις νέες αυτές κινητοποιήσεις θα συμμετέχει και το προσωπικό που προηγουμένως είχε εξαιρεθεί, καθώς συνεχίζεται η «διαμάχη» με την κυβέρνηση για τους μισθούς.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτών (RCN) δήλωσε ότι η επόμενη απεργία θα διαρκέσει χωρίς διακοπή για 48 ώρες από τις 6.00 την 1η Μαρτίου και θα αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, μονάδες εντατικής θεραπείας, αντικαρκινικής περίθαλψης και άλλες υπηρεσίες, το οποίο δεν συμμετείχε στις προηγούμενες στάσεις εργασίας. Μια σειρά διήμερων απεργιών που πραγματοποίησε η RCN τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και στις αρχές αυτού του μήνα, διήρκεσαν μόνο 12 ώρες κάθε ημέρα.

Η Βρετανία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων δεκαετιών, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορα επαγγέλματα και το οποίο αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να διευθετήσει τις διαφορές, πολλές από τις οποίες αφορούν τον δημόσιο τομέα.

Το RCN, το οποίο λέει ότι οι νοσηλευτές έχουν υποφέρει πάνω από μια δεκαετία από κακές αμοιβές που οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, πιέζει για μια αύξηση των μισθών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τον πληθωρισμό που είναι ο χειρότερος στη Βρετανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τέτοιες αυξήσεις μισθών θα φουντώσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, προκαλώντας αύξηση των επιτοκίων και των υποθηκών.

nafteporiki.gr