Skip to main content

Πώς η «ομάδα Χόρχε» κέρδιζε τις εκλογές

Ο Χόρχε καυχήθηκε στους τρεις δημοσιογράφους ότι είχε παρέμβει σε «33 προεκλογικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο και ότι κατάφερα να «πετύχει» το στόχο του σε 27 από αυτές.

Ονομάζει τον εαυτό του Χόρχε. Στην πραγματικότητα είναι ο Ταλ Χανάν, ένας πρώην μυστικός πράκτορας του Ισραήλ. Έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά μυστική υπηρεσία που ειδικεύεται σε αποστολές μισθοφόρων ικανών να αποσταθεροποιήσουν κράτη, να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτή είναι η «team Jorge» (Ομάδα Χόρχε). Ένα όνομα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Ευτυχώς , η ύπαρξή της ,αποκαλύφθηκε από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία διαφόρων διεθνών ΜΜΕ που συντονίζει ο σύνδεσμος «Forbidden Stories”(Απαγορευμένες Ιστορίες).

Τρεις δημοσιογράφοι (από το Radio France, την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και τον ιστότοπο TheMaker), που παρουσιάζονταν ως πιθανοί πελάτες που ενδιαφέρονται για τις παράνομες υπηρεσίες της «ομάδας Χόρχε», μίλησαν με το αφεντικό  και τον συνάντησαν στα κεντρικά γραφεία του, στο Ισραήλ. Περιγράφουν την ομάδα του ως μια μονάδα που ειδικεύεται σε κυβερνοεπιθέσεις και την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση. Αυτό συμβαίνει μέσω της διάδοσης ψευδών άρθρων σε εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης και της αυτοματοποιημένης χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα κοινωνικά δίκτυα.

Για τον σκοπό αυτό, η Ομάδα Χόρχε  έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα μέσω υπολογιστών, που της επιτρέπει να δημιουργεί και να διαχειρίζεται χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στις κύριες πλατφόρμες. Το πρόγραμμα ονομάζεται Advanced Impact Media Solutions (AIMS).

Ο άνδρας που παρουσίασε τον εαυτό του ως Χόρχε, εκτός από πρώην μυστικός πράκτορας του Ισραήλ , ήταν επίσης επικεφαλής της εταιρείας ασφάλειας και συμβούλων Demoman International. Ο Χόρχε καυχήθηκε στους τρεις δημοσιογράφους ότι είχε παρέμβει σε «33 προεκλογικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο και ότι κατάφερα να «πετύχει» το στόχο του σε 27 από αυτές.

Το κόστος της «δουλειάς» κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, έως και 15 εκατομμύρια δολάρια για μια εκλογική εκστρατεία.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς η ομάδα Χόρχε μπορεί να μετρά την «επιτυχία» της.

Σόφι Ιν΄τ Βελντ στη «Ν»: Πολύ ανησυχητικές οι αποκαλύψεις για την ομάδα Χόρχε – Να τις ερευνήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση

Ψεύτικοι λογαριασμοί

Ο Ταλ Χανάν υποστηρίζει ότι με  το  λογισμικό Aims , μπόρεσε να δημιουργήσει χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram και YouTube. Αυτοί οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορούν στη συνέχεια να χειραγωγηθούν για να μεταδώσουν μηνύματα, να διαδώσουν περιεχόμενο παραπληροφόρησης και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Bot και hacking

Από μόνοι τους, οι ψεύτικοι αυτοί λογαριασμοί (που στην ορολογία ονομάζονται bot) είναι σχετικά κοινοί σε διάφορους τομείς και χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο για επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, αλλά κυρίως για κοινές απάτες ή διαφημιστικές καμπάνιες.

Το Facebook ανακοίνωσε μαλιστα ότι είχε ακυρώσει αρκετούς ψεύτικους λογαριασμούς στο κοινωνικό του δίκτυο που φέρεται να δημιουργήθηκαν μέσω του Aims.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δεύτερη δραστηριότητα της εταιρείας είναι το hacking. Ο Ταλ Χανάν ισχυρίζεται ότι μπορεί να χακάρει τους λογαριασμούς email του Gmail και τους λογαριασμούς μηνυμάτων Telegram ,πολιτικών και αξιωματούχων και να τα χρησιμοποιήσει για να σκορπίσει δυσπιστία και σύγχυση. Στους τρεις δημοσιογράφους που υποδύονταν πιθανούς πελάτες, ο Ταλ Χανάν έδειξε ότι μπορούσε να χακάρει τον λογαριασμό Telegram ενός πολιτικού αξιωματούχου της Κένυας και να στείλει μηνύματα για λογαριασμό του. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, είναι σε θέση να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ πολιτικών συμμάχων, να αυξήσει τις διαφορές, να δημιουργήσει σύγχυση σε μια προεκλογική εκστρατεία.

Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV απέλυσε έναν από τους κορυφαίους παρουσιαστές του, τον Ρασίντ Μ’ Μπαρκί, για φερόμενη παρουσίαση περιεχομένου που επηρεαζόταν κατά κάποιο τρόπο από ξένα συμφέροντα. Σύμφωνα με τη Le Monde , αυτά τα περιεχόμενα θα αντιστοιχούσαν στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε η ομάδα Χόρχε.

Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ιδιωτικά email της εταιρείας, τα οποία δείχνουν πώς υπήρξαν επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους  σε όλο τον κόσμο: υπήρξαν, για παράδειγμα, διαπραγματεύσεις με την Cambridge Analytica, την εταιρεία που κατηγορείται για εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit της ίδιας χρονιάς. Ο Ταλ Χάναν προσπάθησε να πουλήσει τις υπηρεσίες του στην Cambridge Analytica. Αλλά οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να μάθουν αν συμφώνησε, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Ταλ Χανάν εμπλέκεται στις πρακτικές της Cambridge Analytica, Ωστόσο, το όνομά του δεν είναι άγνωστο σε συγκεκριμένους κύκλους, όπως αποδεικνύεται από κάποια e-mail.

Ανάμεσα στα θύματα των εκστρατειών που σκαρφίστηκε η ομάδα Χόρχε  τα τελευταία χρόνια ήταν και ένας Ελβετός: ο Χαβιέ Τζούστο , ο πρώην τραπεζίτης και πρώην διευθυντής της Petrosaudi. Η μυστική υπηρεσία είχε παρέμβει για να τον δυσφημήσει και να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Γιατί; Επειδή ήταν αυτός, το 2015, που διέρρευσε τις πληροφορίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ιστορίας που συνδέεται με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB (1 Malaysia Development Berhad). Ένα σκάνδαλο που, μεταξύ άλλων, οδήγησε στη διάλυση της Banca della Svizzera italiana.