Skip to main content

Τουρκία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί σχεδόν 198 ώρες μετά τον σεισμό

REUTERS/Issam Abdallah

Πάνω από 37.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία.

Συνεχίζονται τα μικρά θαύματα μετά από μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περασμένη Δευτέρα τα ξημερώματα περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία σκοτώνοντας πάνω από 37.000 ανθρώπους στις δύο χώρες.

Περίπου 198 ώρες μετά τον φονικό σεισμό οι ομάδες διάσωσης έχουν ανασύρει ζωντανούς τρεις ανθρώπους στη νότια Τουρκία, όπως μετέδωσε το CNN Türk.

Ismail Coskun/Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Ειδικότερα, ζωντανός ανασύρθηκε ο 18χρονος Μουχαμέντ Καφέρ από τα ερείπια κτιρίου στην επαρχία Αντιγιαμάν. Δίκτυα ενημέρωσης έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν με φορείο τον Καφέρ, με μάσκα οξυγόνου και έναν διασώστη να κρατάει τον ορό που του είχαν βάλει, από τα ερείπια κτιρίου, που είχε καταρρεύσει, σε ασθενοφόρο. Ο Καφέρ φαίνεται να μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλά του καθώς μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.

Λίγο νωρίτερα οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στην γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς. Πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ, ο οποίος διασώθηκε ακριβώς έπειτα από αυτόν. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

Στα πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο, μέλη σωστικών συνεργείων εικονίζονται να μεταφέρουν τους δυο διασωθέντες με φορεία σε ασθενοφόρα που περιμένουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, σε άλλο σημείο στην επαρχία Καχραμάνμαρας οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν σε μια γιαγιά, μια μητέρα και μια κόρη, όλες από την ίδια οικογένεια, που φαίνεται να έχουν επιζήσει.

Πρόκειται, ωστόσο, για λίγες περιπτώσεις εντοπισμού επιζώντων, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να ολοκληρώνονται καθώς ο χρόνος και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει τις ήδη μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

Όπως δήλωσε από τη συριακή πόλη Χαλέπι ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, η φάση διάσωσης «έρχεται στο τέλος της», με την προσοχή να στρέφεται πλέον στην παροχή καταλύματος και τροφίμων στους επιζώντες.