Skip to main content

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Με ποσοστό του 51,9% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48,1%. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Κ. Μητσοτάκη.

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύεται πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του τόνισε πως η «Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και ο ανιδιοτελής μας σύμμαχος. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη του ομιλία με τη νέα του ιδιότητα στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.

Οκ. Χριστοδουλίδης υποστήριξες, πρώτη του προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να φανεί «αντάξιος της εμπιστοσύνης όσων των τίμησαν με την ψήφο τους». Ευχαρίστησε όλα τα πολιτικά κόμματα και, ασφαλώς, ιδίως τον απερχόμενο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων σε όλη την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51,9% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48,1%.

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκέντρωσαν:

  •       N. Χριστοδουλίδης 51,92% (204.680 ψήφους)
  •       A. Μαυρογιάννης 48,08 % (189.522 ψήφους)

Εγγεγραμμένοι 561.273

Ψήφισαν 406.616 (72,45%)

Αποχή 154.657 (27,55%)

Έγκυρα 394.202 (96,95%)

Άκυρα 8.428 (2,07%)

Λευκά 3.986 (0,98%)

Ο κ. Χριστοδουλίδης προηγούνταν έως και με 10 μονάδες στα exit polls.

«Συγχάρηκα τον νέο Προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

REUTERS/Louiza Vradi

Το μεσημέρι ψήφισε και ο άλλος διεκδικητής του προεδρικού θώκου. Επίσης ο κ. Μαυρογιάννης έστειλε μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα.

Συγχαρητήρια από την ελληνική ηγεσία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κύριο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Τον κ. Χριστοδουλίδη συνεχάρη και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Τwitter, τονίζοντας πως προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Κύπρου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ