Skip to main content

Κύπρος: Σε εξέλιξη η «μάχη» για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

REUTERS/Louiza Vradi

Αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων στην προσέλευση στις κάλπες.

Σε εξέλιξη είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο για την ανάδειξη του όγδοου Προέδρου.

Διεκδικητές της Προεδρίας είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων.

Το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Χριστοδουλίδης, στην γενέτειρά του την Πάφο. Όπως και χθες, κάλεσε του Κυπρίους, και ιδιαίτερα τους νέους, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Έστειλε επίσης μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας πως τα προβλήματα δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση. «Τα προβλήματα, οι προκλήσεις – όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία – δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», είπε.

Το μεσημέρι ψήφισε και ο άλλος διεκδικητής του προεδρικού θώκου. Επίσης ο κ. Μαυρογιάννης έστειλε μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μιας ώρας, 12:00-13:00.

Μέχρι τις 12:00 το εκλογικό δικαίωμά του για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησε ποσοστό 35,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εκλογής, Κώστα Κωνσταντίνου, στον α’ γύρο των εκλογών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33,7%, ποσοστό που συνεπάγεται αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2018, το ποσοστό ανήλθε στο 32,6%, γεγονός που καταδεικνύει αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.

Θα λειτουργήσουν επίσης 35 εκλογικά κέντρα, σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες.