Skip to main content

Πάνω από 21.000 οι νεκροί του σεισμού στην Τουρκία

REUTERS/Ronen Zuluv

Πέθανε 40χρονη γυναίκα που είχε απεγκλωβιστεί χθες.

Τις 21.000 ξεπέρασαν στην Τουρκία οι νεκροί του φονικού σεισμού στη μεθόριο Τουρκίας -Συρίας, όπως έκανε γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 21.043. Συνολικά οι νεκροί του σεισμού σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται σε 24.556 καθώς οι απώλειες στη Συρία ανέρχονται σε 3.513.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει εντός εβδομάδων συγκεκριμένα μέτρα για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση πόλεων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης όσους λεηλάτησαν ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα στις σεισμογενείς περιοχές, λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από το κράτος. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ζώνη της καταστροφής. «Σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους», είπε.

Πού αναστέλλονται επιχειρήσεις διάσωσης

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της «όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.

Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής της Γερμανίας (THW) και η ανθρωπιστική οργάνωση ISAR Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι οργανώσεις δήλωσαν το Σάββατο ότι η κατάσταση ασφάλειας έχει επιδεινωθεί. Οι ομάδες τους παραμένουν σε στρατόπεδο στην πόλη Κιριχάν προς το παρόν, αλλά εάν υπάρξει συγκεκριμένη ένδειξη ότι κάποιος θα μπορούσε να διασωθεί ζωντανός, θα μεταβούν στο σημείο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa η εκπρόσωπος του THW Καταρίνα Γκαρεχτ.

Οι οργανώσεις απέδωσαν την τεταμένη κατάσταση, μεταξύ άλλων, «στην έλλειψη τροφίμων και στην προβληματική παροχή νερού στην περιοχή».

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της ISAR, Στίβεν Μπάγερ, δήλωσε: «Μπορεί να φανεί ότι η θλίψη δίνει την θέση της σιγά σιγά στον θυμό».

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Ζωντανές ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στην Τουρκία δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Πέθανε 40χρονη γυναίκα που είχε απεγκλωβιστεί χθες

Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.

Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.

Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.

«Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη», εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.

Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες.

«Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της», πρόσθεσε.

Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.

Οι Γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.

Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.