Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Πρόκληση για το ΝΑΤΟ το κινεζικό μπαλόνι που περιπλανήθηκε στις ΗΠΑ

TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

«Το μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κινεζικής συμπεριφοράς», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Το κινεζικό μπαλόνι που περιπλανήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια της συμμαχίας των 30 μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το CNBC.

«Το μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κινεζικής συμπεριφοράς, όπου βλέπουμε ότι η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά σε νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων πλατφορμών επιτήρησης και πληροφοριών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση του συνεχούς κινδύνου των κινεζικών πληροφοριών και να εντείνουμε αυτό που κάνουμε για να προστατευτούμε και να αντιδράσουμε με συνετό και υπεύθυνο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει αύξηση των κινεζικών δραστηριοτήτων κατασκοπείας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Κίνα αναπτύσσει τις στρατιωτικές και πυρηνικές της δυνατότητες «χωρίς καμία διαφάνεια».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται την ώρα που το αμερικανικό ναυτικό και η αμερικανική ακτοφυλακή ολοκληρώνουν την επιχείρηση ανάκτησης του κατασκοπευτικού μπαλονιού που κατέπεσε περίπου έξι μίλια ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Το Σάββατο, ο Μπάιντεν έδωσε την εντολή να βγει από τον ουρανό το κατασκοπευτικό αερόστατο ύψους 200 ποδιών. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 να ανοίξει μια τρύπα στο κάτω μέρος του μπαλονιού με έναν πύραυλο Sidewinder. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Κινέζο ομόλογό του το Σάββατο μετά τη στρατιωτική αποστολή. Κινέζοι αξιωματούχοι δεν αποδέχθηκαν το τηλεφώνημα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μελετά το αερόστατο και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τους συμμάχους καθώς και τις χώρες σε όλο τον κόσμο που μπορεί να είναι θύματα κινεζικής κατασκοπείας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος, το οποίο έχει παραβιάσει την κυριαρχία χωρών σε πέντε ηπείρους», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Στις δεσμεύσεις μας, ακούμε και πάλι από τους εταίρους μας ότι ο κόσμος περιμένει από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν τη σχέση μας με υπευθυνότητα. Αυτό ακριβώς είναι που έχουμε θέσει ως στόχο να κάνουμε. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Κίνα να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr