Skip to main content

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όταν ανατινάζεται το… μπαλόνι

REUTERS

Το δίλημμα της ΕΕ να σταθεί στην...σωστή πλευρά της ιστορίας

Όλων των ειδών τα προβλήματα φέρνει για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η ιστορία με το κινεζικό  μπαλόνι που πετούσε για ημέρες στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, και τελικά καταρρίφθηκε ως κατασκοπευτικό, προκαλώντας νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Η αντίδραση της Ευρώπης στο περιστατικό ήταν υποτονική. Η ΕΕ απλώς σημείωσε το δικαίωμα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο τους. “Η ασφάλεια και η προστασία του εναέριου χώρου είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και συνεπώς αρμοδιότητα, ευθύνη και προνόμιο” του συγκεκριμένου κράτους ή των κρατών που εμπλέκονται, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αλλά, αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται ότι θα δεχθούν εντεινόμενες πιέσεις από τον Λευκό Οίκο να διαλέξουν πλευρά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Κίνας, την ώρα που ήλπιζαν να ξεπαγώσουν τις δύσκολες σχέσεις με το Πεκίνο, εκτιμά το Politico.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το ζήτημα του πολέμου. Η Ευρώπη δεν θέλει καθόλου, η προσοχή των ΗΠΑ να αποσπαστεί από τα θέρετρα των μαχών, καθώς εξακολουθεί στηρίζει σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικά  την  Ουκρανία.

 Η εξάρτηση της Ευρώπη από τις ΗΠΑ

“Η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κόσμος συνεχίσει να πολώνεται όλο και περισσότερο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διαλέξουν πλευρά για όσο διάστημα η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουάσινγκτον.  δήλωσε ο Ρικάρντο Μπόρχες ντε Κάστρο, επικεφαλής του προγράμματος “Η Ευρώπη στον κόσμο” του think tank Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Καθώς  η αντιπαλότητα των δύο κρατών θα οξύνεται, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους -των οποίων η προσέγγιση στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική-  να δηλώσουν με ποιους συντάσσονται.

“Δεν είναι καλά νέα για την ΕΕ. η Ουάσινγκτον να ασχολείται με τον Πεκίνο για πολύ καιρό. Η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ανησυχία μας” δήλωσε την Κυριακή ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Για την Ευρώπη, το περιστατικό έρχεται εξάλλου σε μία στιγμή που ανώτατοι  αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την επαναπροσέγγιση με το Πεκίνο.

Είναι πλέον φανερό ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάνει σχέδια για ταξίδι στο Πεκίνο τον Απρίλιο, όταν αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για μία συνάντηση της G7. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ανησυχία για διάσπαση

Η τελευταία ανάφλεξη της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας “σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να παρακολουθούμε πόσο άσχημα θα αντιδράσει αντιδράσει το Πεκίνο και αν αυτά τα  ταξίδια θα εργαλειοποιηθούν για τη διάσπαση των διατλαντικών δεσμών”, δήλωσε διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο συντονισμός της πολιτικής για την Κίνα μεταξύ των δύο πλευρών του [Ατλαντικού] χάνει τον βηματισμό του”, δήλωσε ο Ράινχαρντ Μπέτικοφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα. “Ενώ η Ουάσινγκτον αυξάνει την πίεση κατά του Πεκίνου ιδίως στο τεχνολογικό μέτωπο, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι δείχνουν διστακτικότητα”.

Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα η προφανής έλλειψη συμφερόντων του Πεκίνου να βοηθήσει τη Δύση να ασκήσει πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμη χειρότερα,, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος προμηθευτής αγαθών τεχνολογίας που χρειάζεται ο στρατός της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία,

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην βοηθήσει στρατιωτικά την Ρωσία.

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ το 2023 μπορεί να προσδιοριστεί από το ποιο πρέπει να τελειώνει: Η ευρωπαϊκή αναποφασιστικότητα σχετικά με την Κίνα ή η εξασφάλιση της άμυνας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ;

 naftemporiki.gr