Skip to main content

Γιατί η Τουρκία είπε «γιοκ» στην βοήθεια της Κύπρου

REUTERS/Umit Bektas

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην οποία θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.

Την άμεση ετοιμότητά της εξέφρασε η Κύπρος για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν αποδέχτηκε τη βοήθεια για ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου.

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο σημειώνει ότι επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με 12 από τους 14 Κύπριους υπηκόους για τους οποίους υπήρχαν μέσω της πλατφόρμας Connect2CY καταχωρημένα στοιχεία διαμονής στην Τουρκία. Κατά την εν λόγω επικοινωνία διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλή μέρη.

Επιπλέον, σημειώνει ότι σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν αριθμό Κυπρίων υπηκόων και συγκεκριμένα ομάδα Τουρκοκυπρίων μαθητών που διέμεναν σε ξενοδοχείο της πόλης Adiyaman που πλήγηκε από το σεισμό, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για προξενικά θέματα (Consular online).

Αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Επιτρόπου του Πολίτη, του υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Στην εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.