Skip to main content

Μπαχμούτ: «Ο στόχος για σήμερα είναι να επιστρέψουμε ζωντανοί»- Νέοι Ουκρανοί διοικητές στα μέτωπα

National Guard/Handout via REUTERS

Η μάχη για την πόλη είναι πλέον η μεγαλύτερη του πολέμου.

«Ο στόχος για σήμερα είναι να επιστρέψουμε ζωντανοί». Ο Γιεβγκένι είναι ένας νεαρός καταδρομέας από μια μονάδα ειδικών δυνάμεων που μάχεται στο Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, από τον Νοέμβριο. «Η κατάσταση αλλάζει πάντα», συνεχίζει μιλώντας στο UnHerd. «Αλλά ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: η γραμμή επαφής είναι πάντα ενεργή».

Η ανατολική Ουκρανία είναι συνηθισμένη στις συγκρούσεις, ακόμα και για αυτή την περιοχή όμως το Μπαχμούτ συνιστά ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.  Αν θέλεις να δεις την τρέλα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έλα στο Μπαχμούτ, σχολιάζει το UnHerd.

Η μάχη για την πόλη είναι πλέον η μεγαλύτερη του πολέμου. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση για να προσπαθήσει να την καταλάβει τον Ιούλιο του 2022 αφού κατέλαβε το Σεβεροντόνετσκ, την τελευταία μεγάλη πόλη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποστηρίξει ότι η πτώση της πόλης και ο έλεγχός της από τις ρωσικές δυνάμεις έχει «περιορισμένη επιχειρησιακή αξία». Η πτώση της πόλης θα ήταν χρήσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση αποφασιστική, βοηθώντας τη Ρωσία να πιέσει περαιτέρω το Ντονμπάς, έχει σημειώσει. Ο αγώνας, όμως, έχει γίνει σχεδόν συμβολικός.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ. Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που επιχειρεί στην περιοχή μαζί με συμβατικές ρωσικές δυνάμεις, σημείωσε ότι στην πόλη διεξάγονται σκληρές μάχες. Παράλληλα, τόνισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν αποσύρονται από κανένα μέρος του Μπαχμούτ, υποδεικνύοντας ότι η ουκρανική διοίκηση δεν έχει ακόμη εκτιμήσει ότι είναι επικείμενη ή επιτακτική η απειλή της περικύκλωσης, εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στο  Μπαχμούτ συνεχίζουν να απωθούν τις αλλεπάλληλες εφόδους τους. «Τους αντιστεκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του σε «κάθε στρατιώτη που επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αντίσταση».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος συνεδρίασε νωρίτερα χθες με επιτελείς του, ανακοίνωσε νέους διορισμούς διοικητών στα μέτωπα, «ειδικά στα σύνορα και στις περιοχές των πρώτων γραμμών», κάνοντας λόγο για «ηγέτες με στρατιωτική εμπειρία», που μπορούν «να αμυνθούν πιο αποτελεσματικά έναντι των τρεχουσών απειλών».

Ανακοίνωσε επίσης πως σχηματίζονται νέες μονάδες της Εθνοφυλακής, της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής.

Λόγω της κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός έχει αναγκαστεί να ενισχύσει τα μέτωπα με μέρος τουλάχιστον των δυνάμεων που προόριζε για αντεπιθέσεις το προσεχές διάστημα.

naftemporiki.gr