Skip to main content

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, 2.300 οι νεκροί

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι, συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες τα σωστικά συνεργεία.

Στους 2.300 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία,. Σύμφωνα με το AFAD, δημόσιο τουρκικό φορέα διαχείρισης καταστροφών, περίπου 1500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και άλλοι 800 ως τώρα στη Συρία.

Οι σεισμοί έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους για ακόμη βαρύτερο απολογισμό.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ώρες, άλλωστε συνεχώς και κάθε λίγα λεπτά ανακοινώνονται περισσότερα θύματα, καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του δεύτερου σεισμού.

Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Γκαζιαντέπ τα ξημερώματα της Δευτέρας ενώ ο κόσμος κοιμόταν.

Κάτοικοι ορισμένων από τις περιοχές που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς περιέγραψαν το σοκ και τον φόβο να βιώσουν δύο τόσο μεγάλες δονήσεις σε σύντομοχρονικό διάστημα.

Η Τουλίν Ακκάγια, η οποία ζει στο Ντιγιαρμπακίρ, περίπου 180 μίλια ανατολικά από το σημείο όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί, είπε ότι προσπαθούσε ακόμα να ηρεμήσει μετά τον πρώτο σεισμό όταν χτύπησε ο δεύτερος.

«Είμαι τόσο φοβισμένη. Το ένιωσα τόσο έντονα επειδή μένω στον τελευταίο όροφο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Βγήκαμε έξω πανικόβλητοι. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο διαμέρισμά μου τώρα – δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια.»

EPA/YAHYA NEMAH

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που είχε ένταση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, ενώ του δεύτερου, με μέγεθος 7,5, ήταν περίπου 80 μίλια βόρεια, στην επαρχία Καχραμανμάρας.

Τουρκία: Kαι δεύτερος σεισμός 7,7 ρίχτερ – Περίπου 1.800 οι νεκροί

Η Μελίσα Σαλμάν, η οποία ζει στο Καχραμανμάρας, είπε ότι το να ζήσει σε μια σεισμογενή ζώνη σήμαινε ότι είχε συνηθίσει να «τινάζεται», αλλά ότι σήμερα ήταν «η πρώτη φορά που βιώσαμε κάτι τέτοιο».

«Πιστεύαμε ότι ήταν η αποκάλυψη», είπε.

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

naftemporiki.gr