Skip to main content

Συρία: Πρώτα οι βομβαρδισμοί, τώρα ο σεισμός – Μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια

REUTERS/Mahmoud Hassano

Αγωνιώδεις έρευνες από τα σωστικά συνεργεία στην πολύπαθη χώρα που μετρά 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπισμών

Ισοπεδωμένα κτίρια, νοσοκομεία γεμάτα πτώματα και αγωνιώδεις έρευνες από τα σωστικά συνεργεία που έχουν εξουθενωθεί έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών συνθέτουν το σκηνικό στη Συρία μετά από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών, οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 783 ανθρώπους στη Συρία.

Το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου έβγαλε τους πολίτες από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σημαδεύσει τον πληθυσμό και έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

White Helmets/via REUTERS

Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες. Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.

«Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας» ανέφερε ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους. «Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που καταρρέουν αμέσως»

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε», δήλωσε στο Reuters ο Ρέντ Φαρές, επικεφαλής των Λευκών Κρανών, μιας υπηρεσία διασωστών η οποία ιδρύθηκε στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες για να βοηθάει τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

SANA/Handout via REUTERS

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που «καταρρέουν αμέσως» προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

Πολικές θερμοκρασίες

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για τη διάσωση ανθρώπων από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών.

«Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε», σχολίασε κυνικά ο Φαρές.

Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

«Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται παντού – Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος»

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ανέφερε ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.

Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

«Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς» δήλωσε ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ, κάτοικος της Αφρίν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters