Skip to main content

Τουρκία: Οι δύο σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Τι είπε ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (AFAD).

Ο δεύτερος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι την περιοχή Ελμπιστάν της Τουρκίας, ήταν ανεξάρτητος του πρώτου των 7,8 Ρίχτερ που κατεγράφη τα ξημερώματα, δήλωσε ο Ορχάν Τατάρ, Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας AFAD.

«Οι δύο σεισμοί είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο, αλλά ενισχύουν ο ένας τον άλλον», τόνισε ο Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε τους πολίτες να μην εισέρχονται στα κατεστραμμένα κτίρια λόγω των μετασεισμών.

«Στην περιοχή καταγράφεται σοβαρή σεισμική δραστηριότητα. Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολύ καιρό. Μετά από τόσο μεγάλες κύριες δονήσεις, οι μετασεισμοί μεγέθους έως 6,7, 6,6, 6,5 Ρίχτερ θα συνεχιστούν. Υπολογίζουμε ότι αυτές οι δονήσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι να μην εισέρχονται πολίτες σε κατεστραμμένα κτίρια. Διότι ακόμη και αν τα κτίρια παραμείνουν όρθια, μπορεί να καταστραφούν με μετασεισμούς 5 ή περισσότερων βαθμών, που μπορεί να συμβούν στη συνέχεια», δήλωσε.

Ο Τατάρ προειδοποίησε επίσης για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το πιο πολύτιμο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η σωστή ενημέρωση για τους πολίτες μας. Δυστυχώς στα social media, σε διάφορα κανάλια, μπαίνουν κακόβουλοι και κάνουν αντιεπιστημονικές δηλώσεις με τρόπο που μπερδεύει τους πολίτες μας. Το αίτημά μας είναι να μην βασίζονται σε καμία άλλη δήλωση εκτός από επίσημες ανακοινώσεις», είπε ο  Γενικός Διευθυντής της AFAD.

naftemporiki.gr