Skip to main content

Τουρκία: Η γη μετακινήθηκε 3 μέτρα από τους ισχυρούς σεισμούς

EPA/DENIZ TEKIN

Πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη κίνηση, σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή και μια από τις πιο επικίνδυνες στη Μεσόγειο», τόνισε ο επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής.

Οι ισχυροί σεισμοί πάνω από 7 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Τουρκία, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί η γη κατά 3 μέτρα, δήλωσε ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρο του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο καθηγητής Ντολιόνι τονίζει ότι οι σεισμικές δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές που η λεγόμενη Αραβική τεκτονική πλάκα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από το ρήγμα της Ανατολίας, σε έναν άξονα βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά».

Πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη κίνηση, σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή και μια από τις πιο επικίνδυνες στη Μεσόγειο», τόνισε ο επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής , προσθέτοντας ότι έχουν «καταγραφεί πολύ ισχυροί σεισμοί εδώ, τους περασμένους αιώνες».

Τουρκία: Kαι δεύτερος σεισμός 7,7 ρίχτερ – Περίπου 1.800 οι νεκροί

Η αραβική τεκτονική πλάκα καλύπτει την Αραβική χερσόνησο και περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, τη Συρία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη νοτιοανατολική περιοχή της Ανατολίας και ορισμένες περιοχές του Ιράν.

Σύμφωνα με Τούρκους σεισμολόγους, οι σημερινοί σεισμοί στην επαρχία Καχραμανμαράς θα μπορούσαν να αποδειχτούν από τους πιο καταστροφικούς στην περιοχή εδώ και αιώνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ ως τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή για τη χώρα από το 1939.