Skip to main content

Ναφτάλι Μπένετ: Ο Πούτιν είχε υποσχεθεί να μην σκοτώσει τον Ζελένσκι

Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS

Τι αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στον Ναφτάλι Μπένετ πως δεν θα έδινε διαταγή να σκοτωθεί ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος υπηρέτησε για λίγο ως μεσολαβητής στην έναρξη των συγκρούσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είχε λειτουργήσει ως ενδιάμεσος τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, και αποτέλεσε ένα από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που συναντήθηκαν με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου σε ένα σύντομο ταξίδι στη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο.

Αν και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Μπένετ δεν κατάφεραν πολλά για τον τερματισμό της αιματοχυσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τα σχόλιά του, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο αργά το Σάββατο, έριξαν φως στην παρασκηνιακή διπλωματία και στις επείγουσες προσπάθειες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για να επιλυθεί η σύγκρουση κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Στην διάρκειας πέντε ωρών συνέντευξη, η οποία απλώθηκε σε πολλά άλλα θέματα, ο Μπένετ αποκάλυψε ότι ρώτησε τον Πούτιν εάν σκόπευε να σκοτώσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας. «Ρώτησα τι συμβαίνει με αυτό; Σκοπεύεις να σκοτώσεις τον Ζελένσκι;. Μου είπε ”Δεν θα σκοτώσω τον Ζελένσκι”. Μετά του είπα ”Πρέπει να καταλάβω ότι μου δίνεις το λόγο σου ότι δεν θα σκοτώσεις τον Ζελένσκι”. Μου είπε ”Εγώ δεν πρόκειται να σκοτώσω τον Ζελένσκι”».

Ο Μπένετ είπε ότι στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον ενημερώσει για την υπόσχεση του Πούτιν. «Άκου, βγήκα από μια συνάντηση, δεν πρόκειται να σε σκοτώσει.» Όπως είπε ο Ζελένσκι τον ρώτησε εάν είναι σίγουρος, και ο ίδιος του απάντησε: «100% δεν θα σε σκοτώσει».

Ο Μπένετ αποκάλυψε επίσης ότι κατά τη διαμεσολάβησή του, ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την απαίτησή του να επιδιώξει τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και ο Ζελένσκι υποσχέθηκε να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σκόπευε να δολοφονήσει τον Ζελένσκι.

naftemporiki.gr