Skip to main content

Μπάιντεν: Διατήρηση του καθεστώτος στην Πλατεία των Τζαμιών

REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας επισκέπτεται την Ουάσιγκτον

Προσηλωμένος δήλωσε ότι παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο καθεστώς που διέπει την Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ. Αυτό εξέφρασε στον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια γεύματος, μακριά από τις κάμερες, ο Αμερικανός πρόεδρος «επιβεβαίωσε» στον βασιλιά και στον διάδοχο του θρόνου Χουσεΐν μπεν Αμπντάλα «τη στενή και διαρκή φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιορδανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Μπάιντεν υπογράμμισε «την ανάγκη να διατηρηθεί το ιστορικό καθεστώς» που διέπει την περιοχή γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μέρος που ονομάζεται Όρος του Ναού από τους Εβραίους και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Βάσει των κανόνων αυτών, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον χώρο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά χωρίς να προσεύχονται εκεί – ένας κανόνας που τηρείται όλο και λιγότερο από ορισμένους εθνικιστές Εβραίους που προσεύχονται εκεί κρυφά.

Το μέρος αυτό διοικείται από την Ιορδανία, αλλά η πρόσβαση σε αυτό ελέγχεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε έτσι «τον καθοριστικό ρόλο του θεματοφύλακα των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ» που παίζει η Ιορδανία, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων στην περιοχή, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επανέλαβε την αμερικανική θέση «της ισχυρής υποστήριξης για μια λύση δύο κρατών», χαιρετίζοντας τον ρόλο του βασιλιά Αμπντάλα Β’ και της χώρας του «ως σημείου σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP