Skip to main content

«Δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, ήμουν απλώς ένας μαχητής» λέει πρώην μισθοφόρος της Wagner

«Ναι, υπηρέτησα στη Wagner. Υπάρχουν κάποιες στιγμές (στην ιστορία μου) που δεν αρέσουν στον κόσμο, ότι εντάχθηκα εξαρχής στην οργάνωση, αλλά κανείς δεν γεννιέται έξυπνος» λέει 26χρονος που διέφυγε στη Νορβηγία

«Πολλοί με θεωρούν κάθαρμα, εγκληματία, δολοφόνο. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, και παρόλο που δεν ξέρω πώς θα το εκλάβουν, θέλω να πω ότι λυπάμαι», ανέφερε πρώην διοικητής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, ο 26χρονος Αντρέι Μεντβέντεφ  που διέφυγε στη Νορβηγία σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ωστόσο ο ίδιος, που ανακρίνεται από τις Νορβηγικές αρχές με την ιδιότητα του μάρτυρα και δεν είναι ύποπτος για τίποτα άλλο εκτός από παράνομη διέλευση των συνόρων. έσπευσε να προσθέσει «δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, ήμουν απλώς ένας μαχητής».

Ο  Μεντβέντεφ, ο οποίος διέσχισε τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα στις 13 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι ήταν μάρτυρας δολοφονιών και κακοποιήσεων από την Wagner Ρώσων κατάδικων που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για την ομάδα μισθοφόρων.

«Ναι, υπηρέτησα στη Wagner. Υπάρχουν κάποιες στιγμές (στην ιστορία μου) που δεν αρέσουν στον κόσμο, ότι εντάχθηκα εξαρχής στην οργάνωση, αλλά κανείς δεν γεννιέται έξυπνος» ανέφερε σκωπτικά

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι αποφάσισε να μιλήσει «για να βοηθήσω να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις, και θα προσπαθήσω να συνεισφέρω, τουλάχιστον κατά το ελάχιστο».

Όπως είπε, υπήρξε μάρτυρας σε περιστατικό εκτέλεσης δύο Ουκρανών που δεν ήθελαν να πολεμήσουν. Ερωτηθείς για άλλα περιστατικά  είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για αυτά σε αυτό το στάδιο, καθώς η έρευνα της νορβηγικής αστυνομίας για εγκλήματα πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Reuters δεν μπόρεσε άμεσα να επαληθεύσει τα όσα εξιστόρησε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξημ με την Wagner να απαντά μέσω mail: «Προσέξτε, είναι πολύ επικίνδυνος»

Φοβισμένος

Οι δυνάμεις της Wagner έχουν εμπλακεί σε μια αιματηρή μάχη φθοράς κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ.

Στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ηγείτο μιας διμοιρίας,  και σχεδίαζε αποστολές μάχης. Είδε «πράξεις θάρρους και από τις δύο πλευρές».

Ο 26χρονος αφηγήθηκε ότι φοβόταν ότι θα μπορούσε να τον εκτελέσει κάποιος από τη δική του πλευρά ανά πάσα στιγμή.

«Τί είναι πιο τρομακτικό; Να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους συμπατριώτες σου και που θα μπορούσαν να έρθουν να σε σκοτώσουν αστραπιαία ή με εντολή κάποιου», τόνισε. «Οι δικοί σου άνθρωποι. Αυτό ήταν ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα».

Ο Μεντβέντεφ έφυγε από την Wagner στο τέλος του τετράμηνου συμβολαίου του, παρόλο που οι ανώτεροί του του είπαν ότι έπρεπε να υπηρετήσει για περισσότερο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο ίδιος.

Από το ορφανοτροφείο στην ένταξη στην Wagner

Ο Μεντβέντεφ γεννήθηκε στην περιοχή Τομσκ στη Σιβηρία. Είπε ότι τον έβαλαν σε ορφανοτροφείο όταν ήταν περίπου 12 ετών, μετά τον θάνατο της μητέρας του και την εξαφάνιση του πατέρα του.

Επιστρατεύτηκε στον ρωσικό στρατό το 2014, σε ηλικία 18 ετών, και υπηρέτησε στην 31η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία με έδρα το Ουλιάνοφσκ.

«Αυτή ήταν η πρώτη μου ανάπτυξη στο Ντονμπάς», σημείωσε ο Μεντβέντεφ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στην Επανάσταση του Μαϊντάν της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντονμπάς (περιοχή που συναποτελείται από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τον έλεγχο του Κιέβου.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι είχε εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένης μιας για ληστεία, και όταν βγήκε από τη φυλακή την τελευταία φορά, αποφάσισε να ενταχθεί στην Wagner, τον Ιούλιο του 2022.

Όπως τόνισε, δεν στρατολογήθηκε κατευθείαν από τη φυλακή, αλλά αποφάσισε να ενταχθεί γιατί συνειδητοποίησε ότι πιθανότατα θα επιστρατευτεί στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ούτως ή άλλως.

Υπέγραψε ένα συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων μηνών για μηνιαίο μισθό περίπου 250.000 ρούβλια (3.575 δολάρια). Πέρασε στην Ουκρανία στις 16 Ιουλίου και πολέμησε κοντά στο Μπαχμούτ.

«Ήταν άθλια. Οι δρόμοι προς το Αρτέμοβσκ ήταν γεμάτοι με τα πτώματα στρατιωτών μας», αφηγήθηκε, χρησιμοποιώντας το ρωσικό τοπωνύμιο για το Μπαχμούτ. «Οι απώλειες ήταν βαριές… Είδα πολλούς φίλους να πεθαίνουν».

Δημοσίευμα του Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εντόπισε ένα νεκροταφείο στη νότια Ρωσία, τόπο ταφής για άνδρες που ήταν κατάδικοι που είχαν στρατολογηθεί από την Wagner για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν νεκροταφείο της ομάδας Wagner

Πηγή: ΑΜΠΕ