Skip to main content

Ο Μοραβιέτσκι επικρίνει τον Σολτς για την Ουκρανία

EPA/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT

«Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει πολύ περισσότερο την Ουκρανία από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι άσκησε δριμεία κριτική στη γερμανική  κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας του καγκελαρίου Σολτς να υποστηρίξει πιο ενεργά την Ουκρανία  «Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει πολύ περισσότερο την Ουκρανία από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα», υποστήριξε ο Μοραβιέτσκι.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία προκαλεί αυξανόμενη δυσπιστία προς τη Γερμανία στην Ευρώπη. «Θα έλεγα ότι πριν από ένα χρόνο υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανία από πολλές άλλες χώρες. Και τώρα αυτό το εκκρεμές έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της δυσπιστίας», είπε ο Μοραβιέτσκι στην “Bild”. Αυτό ισχύει «ιδιαίτερα στην οικογένεια των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, το Βερολίνο θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για το Κίεβο. «Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παράσχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα, έχει εξουσία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει χρήματα για την Ουκρανία, έχει διπλωματική ισχύ».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επέκρινε επίσης προσωπικά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Παρά την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Σολτς «φαίνεται να πιστεύει ακόμη ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές ως συνήθως με τη Ρωσία».Αλλά «αυτό δεν θα είναι ποτέ δυνατό με αυτό το οιονεί ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε ο επικεφαλής της Πολωνικής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε εάν η δυτική Ουκρανία πρέπει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι «αν αυτή ήταν μια απόφαση για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, θα ήμουν υπέρ της αποστολής αυτών των μαχητικών αεροσκαφών»

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι ένας πολύ σοβαρός πόλεμος», τόνισε ο Μοραβιέτσκι στην “Bild”.