Skip to main content

Βρετανία: Οι μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και 12 χρόνια, ένα κρίσιμο crash-test για τον Σούνακ

REUTERS/Toby Melville

«Μήνυμα» στην κυβέρνηση, 500.000 εργαζόμενοι απεργούν

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βρετανοί εργαζόμενοι απεργούν την Τετάρτη, με συνδικάτα σε διάφορους κλάδους να βρίσκονται σε διαμάχες για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κινητοποίηση εδώ και 12 χρόνια, με τον Ρίσι Σούνακ να απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή.

Στις απεργίες συμμετέχουν 300.000 εκπαιδευτικοί στην Αγγλία, οι οποίοι σύμφωνα με την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον 23% στους πραγματικούς μισθούς από το 2010. Απεργούν επίσης δάσκαλοι στη Σκωτία, περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε περισσότερα από 100 τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτών οδήγησης, της ακτοφυλακής και του προσωπικού του Τμήματος Εργασίας και Συντάξεων, 70.000 εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών και του προσωπικού ασφαλείας και περίπου 100.000 μηχανοδηγοί.

Τέτοιες εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη διαμάχη για τις αμοιβές του δημόσιου τομέα το 2011, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εκτιμάται ότι κινητοποιούνται.

Δεκάδες χιλιάδες σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ή μερικώς, οι μετακινήσεις και άλλες υπηρεσίες θα διακοπούν, ενώ οι εργαζόμενοι θα στήσουν εκατοντάδες ουρές και θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις.

Τα αιτήματα ποικίλλουν ανάλογα με το συνδικάτο, αλλά περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών λόγω τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης ιστορικών μειώσεων μισθών σε πραγματικούς όρους,. μεταρρύθμιση των συντάξεων και όχι περικοπές σε όρους απολύσεων.

Διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν επίσης για ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Κάτω Βουλή την Τρίτη, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς, με ορισμένους εργαζόμενους να μπορούν να απολυθούν εάν αρνηθούν να εργαστούν όταν τους το ζητήσουν τις ημέρες της απεργίας.

Τα περισσότερα συνδικάτα πραγματοποιούν αρκετές ημέρες απεργιών, ορισμένες, όπως οι σιδηροδρομικοί σιδηρόδρομοι, εδώ και μήνες.

Έπειτα από απεργίες των οδηγών ασθενοφόρων και των νοσηλευτών της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, οι οποίοι ζητούν όχι μόνο αύξηση μισθών, αλλά λένε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν κάνει τις συνθήκες εργασίας σχεδόν αδύνατες.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι έχουν επίσης απεργία και οι πυροσβέστες ψήφισαν για μελλοντική απεργία.

Η μέση αμοιβή εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκε κατά 2,7% στο δημόσιο τομέα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από το 10%. Αυτό μετράται σε σύγκριση με την αύξηση των αμοιβών κατά 6,9% στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

naftemporiki.gr