Skip to main content

Γαλλία: «Η μητέρα των μαχών» Μέρος 2, για τις συντάξεις – Εκατομμύρια αναμένονται στους δρόμους

REUTERS/Bart Biesemans

100.000 άνθρωποι αναμένεται να μετέχουν στις διαμαρτυρίες μόνο στο Παρίσι, «πανέτοιμη» και η γαλλική περιφέρεια

Οι Γάλλοι κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους, στον δεύτερο γύρο των πρωτοφανών κινητοποιήσεων για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, την Τρίτη αναμένονται πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές, αριθμός που έχει να δει η χώρα από το 2010.

«Ο όγκος θα ξεπεράσει αυτό των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2019 ενάντια στο σχέδιο συνταξιοδότησης με πόντους, το πρώτο μεγάλο κοινωνικό σοκ που έπρεπε να υποστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν», αναφέρει μια πηγή στη Le Figaro υπενθυμίζοντας ότι τότε «είχαν συγκεντρωθεί μέχρι 800.000 άνθρωποι πριν η πανδημία την άνοιξη του 2020 διακόψει την αναθεώρηση του νόμου και το κίνημα εναντίον του».

Πλην της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού – Il-de-France, όπου αναμένονται τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, στις περιφέρειες, η κινητοποίηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονη στην Τουλούζη, τη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Λυών καθώς και τα παραδοσιακά λίκνα της αριστεράς όπως η Γκρενόμπλ, η Νάντη ή η Ρεν.

Στην «εξίσωση» έχουν μπει και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και φοιτητές, με την αστυνόμευση των διαδηλώσεων να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Η παρουσία εφήβων και νεαρών ενηλίκων στις παρελάσεις είναι πάντα μια πρόκληση για την αστυνομία, που ακόμα σημαδεύεται από τον θάνατο του 22χρονου φοιτητή Μαλίκ Ουσεκίν, τον Δεκέμβριο του 1986 στο Παρίσι.

Συνολικά, τουλάχιστον έντεκα χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν παντού στη Γαλλία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων 4.000 στο Παρίσι, για να επιβλέπουν τις διαδηλώσεις.

Οι Γάλλοι εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις

Μάλιστα, το 61% των πολιτών φέρεται να εγκρίνει την κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης». Κατά την άποψή του αντιπροέδρου της εταιρίας δημοσκόπησης Μπρούνο Ζαμπάρ «μια από τις προκλήσεις της ερχόμενης Τρίτης και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αυτή της δυναμικής: εάν δηλαδή το κίνημα εξακολουθεί να είναι τόσο ισχυρό ή ακόμα και ανοδικό».

Σύμφωνα επίσης με τον Ζαμπάρ , η «ήρεμη φύση» της κινητοποίησης εξηγεί το υψηλό ποσοστό των Γάλλων – 63% – που κρίνει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για την τρέχουσα σύγκρουση. Επίσης, συνεχίζει, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρύθμιση που θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες, όλο και περισσότερες από αυτές στηρίζουν το κίνημα της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα, από 62% στις 12 Ιανουαρίου, το ποσοστό τους να είναι σήμερα στο 69%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ