Skip to main content

Φινλανδία: Ισχυρή μας επιθυμία να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία

Antti Hamalainen/Lehtikuva/via REUTERS

«Σημαντικό ορόσημο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών

Η Φινλανδία εξακολουθεί να ελπίζει πως θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία και ότι αυτό θα συμβεί όχι αργότερα από τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

«Ισχυρή επιθυμία μας εξακολουθεί να είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία», ανέφερε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι. «Εξακολουθώ να βλέπω τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους ως ένα σημαντικό ορόσημο, όταν ελπίζω πως και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές το αργότερο ως μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις της Άγκυρας με την Στοκχόλμη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε χθες για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Τουρκία έτοιμη να εξετάσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας χωριστά από αυτήν της Σουηδίας, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε σήμερα παρόμοιες δηλώσεις. «Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία» δήλωσε συγκεκριμένα την Κυριακή ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με νέους.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ εξαιτίας διαμαρτυριών στη Στοκχόλμη που περιέλαβαν κάψιμο του Κορανίου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χρειάζονται την έγκριση όλων των χωρών μελών της συμμαχίας για να ενταχθούν. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδικαβικών χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters