Skip to main content

Περού: Νεκρός διαδηλωτής στη Λίμα

REUTERS/Sebastian Castaneda

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη χώρα μετά την απομάκρυνση του Πέδρο Καστίγιο από την προεδρία

Ένας άνδρας στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα πέθανε το Σάββατο και άλλοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, καθώς συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις σε εθνικό επίπεδο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά την όγδοη εβδομάδα της πολιτικής κρίσης της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ο θάνατος του Βίκτορ Σαντιστέμπαν Γιατσαβίλκα, 55 ετών, ανεβάζει σε 58 τον εθνικό απολογισμό των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη του προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Αρχικά επικεντρώθηκαν στον αγροτικό, ορεινό νότο του Περού, οι διαμαρτυρίες έχουν κερδίσει έδαφος στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου έγιναν κυρίως στη Λίμα και στη νότια περιοχή Κούσκο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη του Περού. Ο Σαντιστεμπάν είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εθνικός οργανισμός ασφάλισης υγείας.

Ορισμένες διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν καθώς διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και αυτοσχέδιες ασπίδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αερίων και σφαιρών από καουτσούκ. Ο Συνήγορος του Πολίτη του Περού καταδίκασε τις αναφορές για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε εξέφρασε τη λύπη της νωρίς το Σάββατο μετά την άρνηση του Κογκρέσου να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για προεδρικές εκλογές εν μέσω των ταραχών, ανέφερε το γραφείο της. Οι νομοθέτες είχαν δώσει αρχικά το πράσινο φως για τη μετάθεση των εκλογών από το 2026 στο 2024, αλλά την Παρασκευή καταψήφισαν τις προτάσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών φέτος.

Η Μπολουάρτε έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την επίσπευση των εκλογών καθώς αγωνίζεται να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή της. Μια πρόταση για τη μετάθεση των εκλογών τον Απρίλιο του 2024 πέρασε μία ψήφο και έχει τελική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο. Το Κογκρέσο θα συνεχίσει τη συζήτηση τη Δευτέρα. Την Παρασκευή η Μπολουάρτε δήλωσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters