Skip to main content

Ισραήλ: Η κυβέρνηση «ρίχνει» τον φόρο στα πλαστικά παρά τα περιβαλλοντικά οφέλη

REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Οι πωλήσεις των πλαστικών ειδών μίας χρήσης ήταν περίπου 40% χαμηλότερες τώρα από ό,τι όταν τέθηκε σε ισχύ ο φόρος τον Νοέμβριο του 2021.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην απόσυρση ενός φόρου, που ίσχυε εδώ και ένα χρόνο και είχε μειώσει σημαντικά την κατανάλωση πλαστικών πιάτων και σκευών μιας χρήσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση, σε προφανή περιφρόνηση των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση της ποσότητας των πλαστικών απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς, ήρθε μετά την αντίθεση στο φόρο από θρησκευτικά κόμματα, που ανέφεραν ότι αδίκως στόχευε τις κοινότητές τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι ο φόρος ακυρώθηκε και κάλεσε τους πελάτες να ελέγξουν ότι τα καταστήματα μειώνουν τις τιμές των πλαστικών ειδών. Ο εκπρόσωπός του σημείωσε πως ο φόρος καταργήθηκε για το επόμενο έτος για να συμβάλει στη μείωση των τιμών καταναλωτή εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ επεσήμανε ότι είχε αντιταχθεί στον τερματισμό του φόρου και ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι πωλήσεις των πλαστικών ειδών μίας χρήσης ήταν περίπου 40% χαμηλότερες τώρα από ό,τι όταν τέθηκε σε ισχύ ο φόρος τον Νοέμβριο του 2021.

Υπήρξε αντίθεση στον φόρο για τα πλαστικά μεταξύ των ορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων που εκπροσωπούνται έντονα μαζί με την ακροδεξιά στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια κοινοβουλευτική έκθεση του Νοεμβρίου 2021 διαπίστωσε ότι οι ορθόδοξες οικογένειες χρησιμοποιούσαν πλαστικά σκεύη τρεις φορές συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, επειδή συχνά έχουν πολυμελείς οικογένειες και χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν πλυντήρια πιάτων.

naftemporiki.gr