Skip to main content

Ακτή Ελεφαντοστού: Νεκρά 12 παιδιά από «μυστηριώδη ασθένεια»

Τους τελευταίους δύο μήνες

Τραγικό θάνατο βρήκαν δώδεκα παιδιά από μια «μυστηριώδη ασθένεια» όπως γνωστοποίησαν τοπικές πηγές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι θάνατοι καταγράφηκαν τους δύο τελευταίους μήνες σε ένα χωριό στην κεντρική Ακτή Ελεφαντοστού, το Κπο-Καχάνκρο.

Συγκεκριμένα, οι έξι θάνατοι καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, οι τρεις την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και άλλοι τρεις σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τον Πολ Κουασί, πρόεδρο μιας ένωσης νέων του χωριού.

Τα παιδιά που πέθαναν είχαν ηλικία από 1 έως 8 ετών και σύμφωνα με τον Κουασί, εμφανίζουν ξαφνικά δυσκαμψία και ύστερα αρχίζουν να κάνουν εμετό.

Ο Φρανσουά Κουακού Γκουιέ, ένας κάτοικος του χωριού που έχασε σήμερα την εγγονή του, ηλικίας μόλις 18 μηνών, ζήτησε από τις αρχές να βρουν «τα αίτια του κακού» και «να το σταματήσουν», επιβεβαιώνοντας ότι δώδεκα παιδιά έχουν πεθάνει από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Δύο υπουργοί πήγαν στο χωριό τον Δεκέμβριο, αφού αναφέρθηκαν οι πρώτοι θάνατοι. Ορισμένοι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (CHU) του Μπουακέ. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση πήρε δείγματα από τα πρώτα θύματα τον Δεκέμβριο και ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα. Μετά τους τρεις σημερινούς θανάτους, και άλλοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο CHU του Μπουακέ», είπε ο Κουασί.

Μια νοσοκομειακή πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι άρρωστα παιδιά από το χωριό αυτό εισήχθησαν σήμερα στο CHU του Μπουακέ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP