Skip to main content

Ουκρανία: Συνελήφθη φερόμενος κατάσκοπος εντός της υπηρεσίας ασφαλείας

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η έρευνα για κατασκόπους και σαμποτέρ οπουδήποτε είναι ένα βασικό μέρος της άμυνας της Ουκρανίας ενάντια στην εισβολή της Μόσχας.

Τους κατασκόπους εν καιρώ πολέμου προσπαθεί να ανακαλύψει η Ουκρανία, με τις αρχές να συλλαμβάνουν έναν Ουκρανό αξιωματούχο ασφαλείας ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο εν λόγω αξιωματικός – αντισυνταγματάρχης εντός της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) – είχε αποκαλύψει τη θέση στρατιωτικών σημείων ελέγχου και άλλες «μυστικές πληροφορίες», ανέφερε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI).

Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να έστελνε δεδομένα σε Ρώσους χειριστές μέσω email και μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Σε έρευνα βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ρωσικές κάρτες SIM, μετρητά και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν «μακροχρόνιους δεσμούς» με τις ρωσικές κρατικές και δομές επιβολής του νόμου, πρόσθεσε το SBI.

«Σήμερα η υπηρεσία λειτουργεί ως μια ενιαία ομάδα και κάνει τα μέγιστα για τη νίκη της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ, σε ξεχωριστή δήλωση.

«Και η αυτοκάθαρση στις τάξεις μας από προδότες είναι σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον προηγούμενο διευθυντή της SBU, έναν παιδικό του φίλο, τον περασμένο Ιούλιο, επικαλούμενος συνεργασία με τη Ρωσία από αξιωματούχους εντός αυτής της ισχυρής υπηρεσίας.

Η έρευνα για κατασκόπους και σαμποτέρ οπουδήποτε, από τα πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη μέχρι τις εκκλησίες που συνδέονται με τη Ρωσία σε ολόκληρη την Ουκρανία, είναι ένα βασικό μέρος της άμυνας της Ουκρανίας ενάντια στην εισβολή της Μόσχας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters