Skip to main content

Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ρωσικά κεφάλαια;

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Το -αμφιλεγόμενο-σχέδιο που εξετάζει η ΕΕ

Το ενδεχόμενο  να αξιοποιήσει – προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ (36,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εξετάζει η ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις τα δεσμευμένα στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας  ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα περίπου 36,8 δισ.  δολάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, υπολογίζεται ότι  βρίσκονται σε τράπεζες της ΕΕ

Η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, αλλά σύμφωνα με την νομική υπηρεσία είναι νομικά εφικτή, με την προειδοποίηση ωστόσο πως εάν υπάρξει ζημία κατά τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων  η αποζημίωση θα πρέπει να παρασχεθεί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη, ενας ακόμη λόγος που ανησυχεί αξιωματούχους και κάποια κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές της εισβολής “με τα δεσμευμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας”.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότιη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

naftemporiki.gr