Skip to main content

Η Ουκρανία ψάχνει τρόπο να μετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την ένταξη

Μέτσολα, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ είναι «πολύ γνωστοί και αγαπητοί στο Κίεβο», όπου το ενδιαφέρον για την πολιτική της ΕΕ αυξάνετα

Μια σκέψη να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολιτικούς να έχουν κάποια μορφή συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο —όπως μια πρόσθετη αντιπροσωπεία με καθεστώς παρατηρητή, για παράδειγμα— κάνει τον γύρο των Βρυξελλών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει Ουκρανία μια ματιά στη «φούσκα των Βρυξελλών» κατά τη διάρκεια της μάλλον μακράς πορείας προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Οι επόμενες εκλογές της Ουκρανίας δεν θα διεξαχθούν στο τέλος του στρατιωτικού νόμου, μετά τη «νίκη της Ουκρανίας», είπε ο Ολεξάντρ Κορνιένκο , ο πρώτος αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Verkhovna Rada.

Ωστόσο, η Ουκρανία —τώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ— προσβλέπει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024. «Ίσως εμείς προσωπικά ή οι συνάδελφοί μας να γίνουμε ευρωβουλευτές το 2024», είπε ο ίδιος. «Αλλά καταλαβαίνω ότι είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Κλάους Βέλε, ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε σε εκδήλωση την Τετάρτη ότι τα κόμματα της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν στα εθνικά πολιτικά κόμματα της Ουκρανίας να ενταχθούν, ίσως ως παρατηρητές. «Το να τους κρατάμε εντελώς έξω δεν έχει νόημα».

Ο Κορνιένκο είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο σε μια άλλη επίσκεψη τόνωσης ηθικού: «Θέλουμε να τη δούμε ξανά, το συντομότερο δυνατό». Τα ταξίδια των πολιτικών της ΕΕ στην Ουκρανία συνήθως κρατούνται κρυφά για λόγους ασφάλειας. Η κ. Μέτσολα ήταν η πρώτη επικεφαλής θεσμικού οργάνου της ΕΕ που επισκέφθηκε το Κίεβο τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico