Skip to main content

Ισπανία: Έρευνες για τρομοκρατική ενέργεια μετά την επίθεση στο Αλχεθίρας

FORTA/via REUTERS

Ο φερόμενος δράστης βρισκόταν σε διαδικασία απέλασης.

Ένα μαχαίρι, δύο εκκλησίες και 500 μέτρα απόσταση: η διαδρομή του τρόμου του Γιασίνε Κανχά στο Αλχεθίρας της Ισπανίας. Ο φερόμενος ως δολοφόνος ενός νεωκόρου επιτέθηκε σε πολλά άτομα στο δρόμο μεταξύ του σπιτιού του και των δύο εκκλησιών, απόσταση που κάλυψε μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες τρομοκρατικές ενέργειες μετά την επίθεση.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης ανέμενε απέλαση λόγω της παράτυπης κατάστασής του από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο 25χρονος Μαροκινός «δεν είχε ποινικό μητρώο ή ιστορικό τρομοκρατίας στην Ισπανία ή σε συμμαχικές χώρες» και δεν παρακολουθούνταν από τις ισπανικές υπηρεσίες, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε μήνυμά του προς τον Τύπο. «Τον Ιούνιο είχε ανοίξει διαδικασία απέλασης για παράτυπη διαμονή», αλλά «καθώς πρόκειται για διοικητική διαδικασία (…), η εφαρμογή της δεν είναι άμεση», είπε.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι στο σπίτι του υπόπτου, που συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση και κρατείται, έγινε έρευνα και ότι «όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν αναλύθηκαν» από τους ανακριτές. Σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ, έμενε πολύ κοντά στις εκκλησίες που επιτέθηκαν.

«Στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) ο άνδρας αυτός εισήλθε στην εκκλησία του Σαν Ισίντρο ντ’ Αλχεθίρας και επιτέθηκε στον ιερέα με μια ματσέτα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά», επεσήμανε χθες Τέταρτη το βράδυ το υπουργείο. «Στη συνέχεια μετέβη στην εκκλησία Νουέστρα Σενιόρα ντε λα Πάλαμα όπου επιτέθηκε στον νεωκόρο, αφού προκάλεσε διάφορες υλικές ζημιές», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι δύο εκκλησίες βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων η μία από την άλλη σε αυτή την πόλη των περίπου 120.000 κατοίκων.

Στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε «τα ειλικρινή  συλλυπητήρια στους συγγενείς του νεωκόρου ο οποίος πέθανε στην φρικτή επίθεση στην Αλχεθίρας» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο δήμαρχος της Αλχεθίρας κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να συγκεντρωθούν για να καταδικάσουν αυτή την επίθεση σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από την εκκλησία όπου δολοφονήθηκε ο νεωκόρος.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία χρονολογούνται τον Αύγουστο του 2017.

Πηγές: El Pais, Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ