Skip to main content

Αλλάζουν ρότα οι ΗΠΑ- Στέλνουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το Bloomberg,  ο Λευκός Οίκος αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αύριο Τετάρτη.

Σε μία ανατροπή, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, απόφαση που φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την αποστολή Leopard από την Γερμανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  ο Λευκός Οίκος αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αύριο Τετάρτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τώρα επέμενε ότι δεν υπάρχει νόημα να πάνε τα Abrams στην Ουκρανία επειδή απαιτούν ειδικό τύπο καυσίμου, είναι πολύ βαριά και απαιτούν συντήρηση και μακροχρόνια εκπαίδευση.  Καθώς όμως η Γερμανία παρέμενε επιφυλακτική για τα Leopard 2, θέτοντας όρο να στείλουν και οι σύμμαχοι άρματα μάχης, η προσφορά  των Abrams θεωρήθηκε ο ταχύτερος τρόπος για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του Βερολίνου.

Είπε το «ναι» η Γερμανία: Στέλνει Leopard 2 στην Ουκρανία

“Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο εργαλείο”, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα. “Είναι ακριβό, δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό και έχει κινητήρα τζετ. Νομίζω ότι χρειάζεται περίπου τρία γαλόνια στο μίλι καυσίμου αεριωθούμενου αεροσκάφους. Δεν είναι το πιο εύκολο σύστημα για να συντηρηθεί. Μπορεί να είναι ή να μην είναι το σωστό σύστημα”.

Τελικά όπως έκανε γνωστό το Der Spiegel η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή Leopard, ενώ νωρίτερα η Wall Street Journal  επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει προς την παροχή Abrams στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει βαριά άρματα μάχης, λέγοντας ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην αντιστροφή του κλίματος κατά των ρωσικών δυνάμεων, στο πεδίο της μάχης. Καθώς οι μάχες έχουν μετατοπιστεί από τα αστικά κέντρα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν οχυρωθεί, η πίεση προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δώσουν περισσότερο επιθετικό οπλισμό, όπως άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, έχει αυξηθεί.

naftemporiki.gr