Skip to main content

Γκεράσιμοφ: Στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις στις ρωσικές δυνάμεις με βάση την επέκταση του ΝΑΤΟ

Sputnik/Mikhail Kuravlev/Kremlin via REUTERS

Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, ένα σώμα στρατού θα προστεθεί στην Καρελία, στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τον νέο διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στις ρωσικές δυνάμεις ανταποκρίνονται στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο Γκεράσιμοφ διορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου στη θέση αυτή και παραδέχτηκε προβλήματα με την μερική επιστράτευση, αφού η δημόσια κριτική στη Ρωσία ανάγκασε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιπλήξει τον στρατό.

Οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, έχουν εγκριθεί από τον Πούτιν και μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν σε απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Γκεράσιμοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Argumenty i Fakty σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες.

Οι απειλές που αναφέρει ο Γκεράσιμοφ αφορούν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και «τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν υποβάλει από πέρσι τα αιτήματά τους για ένταξης στην Συμμαχία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσία: Νέο στρατιωτικό σχέδιο

Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, ένα σώμα στρατού θα προστεθεί στην Καρελία, στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν επίσης δύο πρόσθετες στρατιωτικές περιφέρειες, τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, οι οποίες υπήρχαν πριν από τη συγχώνευσή τους το 2010 για να αποτελέσουν μέρος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Στην Ουκρανία, η Ρωσία θα προσθέσει τρεις μεραρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων ως μέρος συνδυασμένων ενόπλων σχηματισμών στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.

«Ο κύριος στόχος αυτής της εργασίας είναι να διασφαλιστεί η εγγυημένη προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Γκεράσιμοφ.

«Ενάντια σε μια συλλογική Δύση»

Ο Ρώσος στρατηγός υπογράμμισε την ανάγκη μαζικής ανοικοδόμησης των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι η σύγχρονη Ρωσία δεν έχει βιώσει ποτέ τέτοια «ένταση στρατιωτικών εχθροπραξιών», αναγκάζοντάς την να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

«Η χώρα μας και οι ένοπλες δυνάμεις της ενεργούν σήμερα εναντίον ολόκληρης της συλλογικής Δύσης», είπε ο 67χρονος στρατηγός.

Στους 11 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μετατοπίζει τη ρητορική της αναφορικά με τον πόλεμο από μια επιχείρηση για να «αποναζιστικοποίησει» και να «αποστρατιωτικοποιήσει» τη γείτονά της, σε μια επιχείρηση άμυνας απέναντι σε μια επιθετική Δύση.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν τη ρωσική εισβολή μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια και η Δύση στέλνει όλο και πιο βαρύ όπλο στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει την ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Γκεράσιμοφ και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχουν αντιμετωπίσει έντονη κριτική για πολλαπλές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και την αποτυχία της Μόσχας να εξασφαλίσει τη νίκη σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο περίμενε ότι θα διαρκούσε πολύ λίγο.

Η μερική επιστράτευση περίπου 300.000 επιπλέον στρατιωτών το φθινόπωρο προχώρησε χαοτικά.

«Δεν υπήρξε τέτοια επιστράτευση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε. Ορισμένοι από τους εφέδρους που κλήθηκαν ήταν ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία λόγω ηλικίας, υγείας ή για άλλους λόγους. Οι στρατιώτες παραπονέθηκαν επίσης για την έλλειψη εξοπλισμού και προμηθειών. «Το σύστημα εκπαίδευσης επιστράτων στη χώρα μας δεν ήταν πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες σύγχρονες οικονομικές σχέσεις», παραδέχθηκε ο στρατηγός. «Έπρεπε λοιπόν να τα διορθώσω όλα καθ’ οδόν».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA