Skip to main content

ΝΑΤΟ: Ίσως η Φινλανδία προχωρήσει χωρίς τη Σουηδία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

REUTERS/Johanna Geron

«Πρωταρχική επιλογή» εξακολουθεί να είναι η ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνη της στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη Σουηδία, μετά τις νέες αντιρρήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μήνυμα από τον Υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή χάραξης πολιτικής από τη στιγμή που τα σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης τον Μάιο. Αντιμέτωπες με συνεχείς αντιρρήσεις και αντιστάσεις από την Τουρκία οι δύο σκανδιναβικές χώρες μέχρι τώρα επέμεναν να εξεταστούν από κοινού οι αιτήσεις τους.

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο η Φινλανδία θα αλλάξει την προσέγγισή της. Η «πρωταρχική επιλογή» εξακολουθεί να είναι η ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των ζητημάτων ασφαλείας και των δύο σκανδιναβικών χωρών , δήλωσε ο Χααβίστο σε συνέντευξή του στο YLE την Τρίτη.

«Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δούμε αν έχει συμβεί κάτι, το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόσβαση της Σουηδίας στη συμμαχία μακροπρόθεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ληφθεί μια απόφαση τώρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Πάλουνταν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη, διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στη συνέντευξή του ο Στόλτενμπεργκ  υπενθύμισε πως «η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε (αυτήν τη διαμαρτυρία) με πολύ ξεκάθαρους όρους».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Άγκυρας ύστερα από αυτό το επεισόδιο. «Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.