Skip to main content

Γαλλία: Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου έλαβε η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό

REUTERS/Michael A. McCoy

Ανένδοτη η κυβέρνηση Μακρόν, παρά τις μεγαλειώδεις αντιδράσεις.

Η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, φανερώνοντας πως η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω παρά την μεγαλειώδη απεργία της προηγούμενης βδομάδας. Σημειώνεται ότι τα συνδικάτα σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχέδιο του Μακρόν.

Ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισότ, ύστερα από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κυριότερη αλλαγή, δηλαδή η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. «Η οπισθοχώρηση σε αυτό το σημείο θα σήμαινε ότι αποποιούμαστε την προσπάθεια εξισορρόπησης του συστήματος», είπε.

Τα συνδικάτα έχουν ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτουν την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, καθώς επίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, όπως φανερώνουν δημοσκοπήσεις.

Έπειτα από την πρώτη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων, την περασμένη Πέμπτη, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν και πριν από την επόμενη απεργία, στις 31 Ιανουαρίου, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επαναλαμβάνουν τον στόχο τους, που είναι να συζητηθεί το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος είπε μάλιστα την Κυριακή ότι έχει κάνει ήδη υποχωρήσεις σε σύγκριση με την αρχική πρότασή του που προέβλεπε αρχικά συνταξιοδότηση στα 65. Εμφανίστηκε ωστόσο πιο απόλυτος: «οι ανάγκες» είναι «γνωστές» και «πιστεύω ότι τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε».

Οι υπουργοί του σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι είναι έτοιμοι για «διάλογο» ώστε να «εμπλουτιστεί» το νομοσχέδιο, αλλά μόνο στα περιθώριά του.

«Κάθε φορά που μια τροπολογία θα μας επιτρέπει να βελτιώσουμε το κείμενο χωρίς να αποποιηθούμε τον στόχο της εξισορρόπησης μέχρι το 2030, ούτε τις αρχές της μεταρρύθμισης, προφανώς είμαστε ανοιχτοί» να συζητήσουμε, είπε ο Ντισότ σήμερα, κατά την παρουσίαση, με πολύ τεχνικούς όρους, της πρότασης.

Όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, ζητούν επίμονα την απόσυρση των μέτρων στο σύνολό τους. Η Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) υποσχέθηκε ότι «θα αντισταθεί αποφασιστικά» ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός πρότεινε τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος».

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους ελπίζουν ότι θα διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους. «Ελπίζουμε ότι θα ακουστούμε ακόμη πιο δυνατά στις 31 Ιανουαρίου», είπε ο γενικός γραμματέας του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τότε, καθημερινά, θα εκδηλώνονται πρωτοβουλίες στις επιχειρήσεις, στα καταστήματα».

Οι συνδικαλιστές του ενεργειακού τομέα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιταχθούν στη μεταρρύθμιση, από τη δωρεάν παροχή ρεύματος σε ορισμένους πελάτες μέχρι τη μείωση της παραγωγής. Στη Μασσαλία, για παράδειγμα, το τοπικό συνδικάτο σκοπεύει να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε εκείνες τις επιχειρήσεις –για παράδειγμα, στα αρτοποιεία– που το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.

Κάποιες από αυτές τις δράσεις των συνδικαλιστών «Ρομπέν των Δασών» μπορεί να αφορούν σχολεία και νοσοκομεία, είπε ο Φαμπρίς Κουντούρ, ο ομοσπονδιακός γραμματέας του FNME-CGT (Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP