Skip to main content

Ισπανία: Διαδήλωση κατά του Σάντσεθ με τις ευλογίες του Λαϊκού Κόμματος και της ακροδεξιάς

REUTERS/Susana Vera

Προηγείται το Λαϊκό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές υποστηριζόμενοι από τη δεξιά και την ακροδεξιά συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης Σάντσεθ και να την κατηγορήσουν ότι υπονομεύει το σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλάθα ντε Θιμπέλες μπροστά από το Δημαρχείο της Μαδρίτης κρατώντας ισπανικές σημαίες, καλώντας τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να παραιτηθεί και φωνάζοντας «προδότη».

Περισσότερες από 100 οργανώσεις -περιλαμβανομένων του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular), του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox- οργάνωσαν τη συγκέντρωση με σύνθημα «Για την Ισπανία, για τη δημοκρατία και για το σύνταγμα».

Οι ομιλητές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για μια σειρά πολιτικών και αποφάσεών της, που κυμαίνονται από την αποφυλάκιση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας μέχρι τις συμφωνίες της με περιφερειακά αυτονομιστικά κόμματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Μαδρίτης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος ήταν ο μόνος ηγέτης κόμματος που πήρε μέρος στη συγκέντρωση, είπε στους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση «ποδοπάτησε το σύνταγμα κλειδώνοντας Ισπανούς», αναφερόμενος στα λοκντάουν τα οποία επιβλήθηκαν εξαιτίας της Covid-19.

Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Βαγιαδολίδ, ο Σάντσεθ δήλωσε μιλώντας σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ότι οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπερασπίζονται μια «ομοιόμορφη» και ως εκ τούτου «μεροληπτική» Ισπανία.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται στις προτιμήσεις και αναμένεται να νικήσει στις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς. Φαίνεται όμως πως οι συντηρητικοί θα έχουν ανάγκη τη στήριξη του Vox για να κυβερνήσουν.

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται επίσης να διεξαχθούν το Μάιο.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ