Skip to main content

Νέα Ζηλανδία: Ο Κρις Χίπκινς θα αντικαταστήσει την Άρντερν

REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Ο Χίπκινς θα γίνει πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη της θητείας του κόμματος.

Ο Κρις Χίπκινς πρόκειται να αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, αφού αναδείχθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος που προτάθηκε για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ανακοίνωσε το κόμμα το Σάββατο.

Ο Χίπκινς αναμένεται να επικυρωθεί ως νέος ηγέτης στη συνεδρίαση των 64 βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, ή Caucus, την Κυριακή.

Ο 44χρονος Χίπκινς, που εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα το 2008, έγινε γνωστός ως πρωτοστάτης της κυβερνητικής απάντησης στην πανδημία, αφού διορίστηκε υπουργός για την COVID-19 τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Χίπκινς είναι σήμερα υπουργός για την αστυνομία, την εκπαίδευση και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και αρχηγός της Βουλής.

Μια σύντομη δημοσκόπηση της Horizon Research που περιήλθε στην κατοχή του τοπικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης Stuff την Παρασκευή έδειξε ότι ο Χίπκινς ήταν ο πιο δημοφιλής δυνητικός υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων, με την υποστήριξη του 26% των ερωτηθέντων.

Η επικύρωση του Χίπκινς από τους βουλευτές των Εργατικών σε συνεδρίαση το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να είναι τυπική. Στη συνέχεια, η Άρντερν θα υποβάλει την παραίτησή της στον Γενικό Κυβερνήτη πριν διοριστεί ο Χίπκινς.

Ο Χίπκινς θα γίνει πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη της θητείας του κόμματος.

Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα δυσκολευτούν να διατηρηθούν στην εξουσία.

Πηγή: Reuters