Skip to main content

ΝΑΤΟ: Καμία δεσμευτική απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Στην σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ράμσταϊν, σημειώνεται ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία.

Σε μεμονωμένες αποφάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν όσες χώρες στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθεια που καταβάλει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την χορήγηση αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον Ολλανδό πρόεδρο του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.

Στην σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ράμσταϊν, σημειώνεται ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν.

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Ο Μπάουερ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα καθώς «δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κανένας από τους στρατηγικούς στόχους της».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters