Skip to main content

Γερμανία: Διαψεύδει τα «παζάρια» με τις ΗΠΑ, για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία

Μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, από το Ράμσταιν

Το αν η Γερμανία θα επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα από τα θέματα που συζητούν σήμερα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής της άμυνας περίπου 50 χωρών, που  συνεδριάζουν σήμερα στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η απόφαση για την αποστολή τους θα ληφθεί κατά τις συνομιλίες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δήλωσε πάντως , πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

Πόλεμος: «Αρματομαχίες» Γερμανίας – ΗΠΑ- «Αν δώσετε εσείς θα δώσουμε κι εμείς»

«Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ προς τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στη μάχη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

«Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».