Skip to main content

Οι ΗΠΑ καλούν σε περισσότερη ενίσχυση της Ουκρανίας

REUTERS/Wolfgang Rattay

«Δεν είναι η στιγμή για να επιβραδύνουμε».

Μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν από την Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου συναντώνται σήμερα το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία καθώς «η ιστορία μας παρακολουθεί», είπε δίνοντας παράλληλα λεπτομέρειες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Πέμπτη.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να επανεξοπλιστεί. Δεν είναι η στιγμή για να επιβραδύνουμε. Είναι καιρός να εντείνουμε» την υποστήριξη, είπε. «Οι Ουκρανοί μας παρακολουθούν. Το Κρεμλίνο μας παρακολουθεί και η ιστορία μας παρακολουθεί. Δεν θα τα παρατήσουμε λοιπόν. Και δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί από την αυτοκρατορική επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την απερίσκεπτη και απρόκλητη εισβολή του πριν από 11 μήνες, νόμιζε ότι η Ουκρανία απλώς θα κατέρρεε και νόμιζε ότι ο κόσμος απλώς θα κοιτούσε μακριά. Αλλά ο Πούτιν δεν υπολόγισε στο θάρρος του ουκρανικού λαού», είπε επίσης.

Το πακέτο βοήθειας

Στο νέο πακέτο εντάχθηκαν 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται στα άλλα 50 που υποσχέθηκε να στείλει η Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου· και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.

Όμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Έιμπραμς, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές αυτή την εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, 8 νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger —ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις— πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, 3 εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσης νέα δωρεά αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία έχει πει ότι θα μπορούσε επίσης να στείλει αν υπάρξει συμφωνία με τους συμμάχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση να εξαχθούν άρματα μάχης Leopard, που βρίσκονται στη διάθεση του στρατού χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται από ειδικούς στην άμυνα ως τα πλέον ενδεδειγμένα για την Ουκρανία.

Η Γερμανία διστάζει ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2, και κατέστησε σαφές πως δεν θα εγκρίνει την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση οι ΗΠΑ στέλνοντας M1 Abrams, παρά την πίεση που ασκείται από το Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε χθες τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2. Πάντως ο ίδιος αναμένει «ισχυρές αποφάσεις» μετά τη συνάντηση όσον αφορά την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε πως οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού.

naftemporiki.gr